Vlada jača saradnju sa Bjelorusijom

Crna Gora je prošlog juna podržala usvajanje mjera kojima se uvode djelimične sankcije Bjelorusiji
8 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2013. 20:15h

Crnogorski ambasador u Rusiji Zoran Jocović i njegov kolega Igor Petrišenko, bjeloruski ambasador u Moskvi sreli su se prije dva dana kako bi razgovarali o "intenziviranju saradnje" između Crne Gore i Bjelorusije, prenijeli su mediji u Minsku.

Crna Gora je prošle godine, povinujući se odluci Savjeta EU, uvela sankcije Bjelorusiji zbog kršanja ljudskih prava od strane režima Aleksandra Lukašenka.

Pozivajući se na zvanično saopštenje ambasade Bjelorusije u Moskvi, bjeloruska agencija(BelTA) je objavila da su diplomate razmijenili mišljenja o razvoju punopravnog pravnog okvira za bilateralnu saradnju, načinima povećanja trgovine između dviju zemalja, kao i uspostavljanju redovnog političkog dijaloga.

Jocović i Petrišenko su razgovarali o stvaranju "podsticajnog okruženja za dalji rast priliva turista", kao i načinima da dva naroda saznaju više o međusobnoj istoriji i kulturi, prenosi ta agencija.

"Crna Gora i Republika Bjelorusija imaju uspostavljene diplomatske odnose od avgusta 2006"

Podsjeća se i da su diplomatski odnosi između Bjelorusije i Crne Gore uspostavljeni 8. avgusta 2006.godine, nakon što je zvanični Minsk priznao crnogorsku nezavisnost.

Zbog Lukašenkovog obračuna sa političkim oponentima nakon izbora 2010, Evropska unija je uvela zabranu putovanja i zamrznula imovinu predsjednika Lukašenka i osoba bliskih režimu.

Crna Gora je prošlog juna podržala usvajanje mjera kojima se uvode te djelimične sankcije Bjelorusiji.

Osim Crne Gore, sankcije su uvele i Hrvatska, Srbija, Makedonija, Albanija, Island i Lihtenštajn, koje takođe nijesu članice Unije.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton tada je pozdravila odluku sedam zemalja, od kojih su većina kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU.

Ministrarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija(MVPEI) juče je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, saopštilo da diplomatsko osoblje u zemlji i inostranstvu ostvaruju redovnu komunikaciju sa diplomatskim korom, u cilju što bolje promocije vanjskopolitičkih i drugih interesa zemlje na međunarodnom planu, a u skladu sa ustaljenom diplomatskom praksom.

Vlada u Minsku je ignorisala preporuke u vezi sa demokratijom, poštovanjem ljudskih prava i nezavisnošću pravosuđa

"Crna Gora i Republika Bjelorusija imaju uspostavljene diplomatske odnose od avgusta 2006, nakon što je Bjelorusija priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu 21. juna 2006, čime je otvorena mogućnost za komunikaciju sa diplomatskim predstavnicima ove zemlje", saopštio je MVPEI, odgovarajući na pitanje da li tokom susreta Jocovića i Petrušenka bilo riječi o "uspostavljanju redovnog političkog dijaloga" između Crne Gore i Bjelorusije.

Sankcije EU su usmjerene protiv nekoliko bjeloruskih kompanija i više osoba koje su se našle na spisku finansijera i onih koji podržavaju režim Aleksandra Lukašenka. Mjere se odnose na zabrana ulaska i tranzita, kao i zamrzavanje finansijskih sredstava.

Iako je formalno članica Istočnog partnerstva (EaP), Bjelorusija ne učestvuje ni u jednom od njegovih programa. Isključena je iz vizne liberalizacije, ključnih inicijativa i programa EaP-a.

Vlada u Minsku je ignorisala preporuke u vezi sa demokratijom, poštovanjem ljudskih prava i nezavisnošću pravosuđa. EU neće omogućiti punu saradnju sa Bjelorusijom bez političkih promjena i oslobađanja političkih zatvorenika.

Lukašenko je na čelu te države od 1994. godine.

Bonus video: