Vlada nije mogla ranije zakazati raspravu o jeziku: Čekali smo Ranka

Zahjev za sjednicom nije upućen istovremeno jer je Vlada čekala ishod skupštinskog kolegijuma...
0 komentar(a)
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2011. 08:14h

Predsjednik Skupštine sazvao je, na zahtjev Vlade, vanredno zasjedanje parlamenta za 2. septembar, na kojem će se raspravljati o izmjenama zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Na prekjučerašnjem kolegijumu predsjednika Skupštine nije bio dogovoren termin održavanja sjednice Skupštine jer kabinet Igora Lukšića, uz predlog zakona, nije uputio formalni zahtjev za termin sjednice. Vlada je to uradila preksinoć.

Na pitanja ko je u Vladi za to odgovoran i da li će zbog propusta snositi odgovornost, iz Vlade je objašnjeno da nije riječ o propustu:

“Zahjev za sjednicom nije upućen istovremeno jer je Vlada čekala ishod skupštinskog kolegijuma da bi vidjeli da li se o izbornom zakonu i izmjenama zakona o obrazovanju može raspravljati u parlamentu istog dana. Kako to nije bilo moguće, Vlada je odmah nakon skupštinskog kolegijuma zakazala sjednicu parlamenta posvećenu izmjenama zakona o obrazovanju za prvi mogući termin”.

Predlogom je predviđeno da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, a imajući u vidu istu lingvističku osnovu i na srpskom, kao jeziku u službenoj upotrebi.

Bonus video: