Vlada očekuje izbor Sudskog savjeta

Izvještaji iz poglavlja 23 i 24 pred Odborom za antikorupciju, Drljević dolazi u srijedu, Pažin kasnije
885 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Drljević sa kolegama nedavno pred Odborom za evropske integracije, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Drljević sa kolegama nedavno pred Odborom za evropske integracije, Foto: Boris Pejović

Vlada očekuje da će Skupština uskoro obezbijediti tropetinsku podršku za izbor novih članova Sudskog savjeta. U izvještaju o realizovanim aktivnostima u pregovaračkim pregovorima 23 i 24, između ostalog, se podsjeća da dio članova Savjeta nije izabran iako je prethodnom sazivu istekao mandat.

Skupštinski Odbor za antikorupciju trebalo bi sjutra da raspravlja povodom Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, u dijelu poglavlja 23 i 24

Sjednici treba da prisustvuje Aleksandar Drljević, glavni pregovarač, Marijana Laković Drašković, č šefica Radne grupe za PP23 i Sandra Đonović, samostalna savjetnica u Odsjeku za politička pitanja EU. Rasprava na istu temu planirala je i sa Zoranom Pažinom, potpredsjednikom Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministrom pravde, ali će se, kako piše na sajtu paralmenta, obaviti naknadno.

“Još uvijek nijesu izabrani novi članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika po proceduri koju sprovodi Skupština. Na ponovljeni javni poziv od 8. maja prijavila su se četiri kandidata koja nijesu dobila potrebnu većinu u prvom glasanju. Očekuje se da će se na nekom od skupštinskih zasjedanja obaviti i drugi krug glasanja za predložene kandidate kojima je potrebna tropetinska većina da bi bili izabrani”, podsjeća se u izvještaju, koji je dostavljen parlamentu.

Ističe se i da je u prvoj polovini 2019. vođen jedan disciplinski postupak protiv sudije, koji je kažnjen umanjenjem plate od 20 posto u trajanju od tri mjeseca. “U 2019. nije pokrenut nijedan disciplinski postupak protiv državnih tužilaca. Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca je imala u radu sedam inicijativa radi utvrđivanja da li je ponašanje tužilaca u skladu sa kodeksom, a povodom jedne inicijative Komisija je utvrdila da je državni tužilac povrijedio dužnosti profesionalnog ponašanja”, piše u dokumentu.

U Vladi navode da je u prvoj polovini godine, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula tri postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja, zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa. Podsjeća se i da je ASK istovremeno nastavila postupke za četiri slučaja koji su započeti prošle godine. Navodi se i da j Agenciji podnijeto 57 prijava zviždača, kao i da je nastavljen 31 postupak na prijave iz prethodne godine.

U Vladi podsjećaju da nadležni rade na sprečavanju krijumčarenja migranata, iako Uprava policije nije učestvovala u zajedničkim istražnim timovima sa drugim zemljama. Pojašnjava se da je tokom prve polovine godine spriječeno 197 ilegalnih ulazaka u Crnu Goru, kao i da su Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnošene prijave protiv 21 osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Istrage napada na novinare prioritetne za VDT

U prvoj polovini godine nije bilo napada na novinare, nadležni sudovi su riješili četiri predmeta zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti novinara, piše u dokumentu. Podsjeća se da je početkom prošle godine vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao obavezno uputstvo svim tužilaštvima, kako bi intenzivirali rad na predmetima napada na novinare i zahtijevao da ga svakog mjeseca obavještavaju o rezultatima. Navodi se i da državna tužilaštva redovno dostavljaju izvještaje o tim predmetima.

Bonus video: