Vlada opet imenovala Vuksanovića za šefa policije

Upravni sud je ranije prihvatio tužbu SNP i poništio rješenje Vlade o imenovanju Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2012. 19:37h

Crnogorska Vlada imenovala je na telefonskoj sjednici Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, do izbora njenog čelnika u skladu sa zakonom.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose sa javnošću, Vlada je postupajući po presudi Upravnog suda, na osnovu člana 64 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, odredila Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, do imenovanja direktora Uprave policije u skladu sa zakonom.

Tu uredbu je Vlada donijela nakon što je Vuksanović prvi put izabran za v.d. Uprave policije.

Kako se objašnjava, tim članom Uredbe propisano je da „u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave ili rukovodećem licu, Vlada može odrediti vršioca dužnosti do njihovog imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa zakonom“.

Sud prihvatio tužbu

Upravni sud je u ponedjeljak prihvatio tužbu Socijalističke narodne partije (SNP) i poništio rješenje Vlade o imenovanju Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.Sud je ocijenio da je tužba poslanika SNP-a, Vasilija Laloševića, Predraga Bulatovića i Velizara Kaluđerovića, kojom su osporili zakonitost rješenja o imenovanju zbog pogrešne primjene materijalnog prava, osnovana.

U obrazloženju presude Upravnog suda u koju je agencija MINA imala uvid, navodi se da zakoni o državnoj upravi i o policiji ne propisuju mogućnost imenovanja vršioca dužnosti starješine organa, odnosno policije."Kod takvog zakonskog određenja, sud nije prihvatio navode tuženog da je Vlada Crne Gore bila u objektivnoj nemogućnosti da zbog određenih kadrovskih promjena, sprovede propisani postupak za imenovanje starješine policije, odnosno da je posebni interes da se obezbijedi normalno funkcionisanje i rukovođenje Upravom policije, nalagao donošenje takve odluke", kaže se u obrazloženju.Tuženi će, dodaje se, u ponovnom postupku donijeti novo rješenje kojim će otkloniti nepravilnosti na koju je ukazano presudom.

Vlada je u odgovoru na tužbu u cjelosti osporila tužbene navode

Vlada je u odgovoru na tužbu u cjelosti osporila tužbene navode, ukazujući da je, nakon imenovanja dotadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića za savjetnika Predsjednika Crne Gore, konstatovala objektivnu nemogućnost da se sprovede propisani postupak za imenovanje novog starješine tog organa uprave."U toj situaciji, Vlada je ocijenila da je u javnom interesu da se obezbijedi rukovođenje ovim organom kao osnovnim preduslovom njegovog normalnog funkcionisanja i tako preduprijedi izvjesne negativne posljedice koje bi rješavanje ovog pitanja na drugačiji način realno izazvalo", dodje se u obrazloženju.Vuksanović je na sjednici Vlade 29. decembra prošle godine imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Lalošević: I Vuksanovićevi potezi nezakoniti

Lalošević je kazao da se tom presudom poništava rješenje Vlade koje je bilo nezakonito.

"Upravni sud je presudom odbacio obrazloženje Vlade da se imenovanjem Vuksanovića za v.d. direktora izbjegao pravni vakum nakon ostavke Veselina Veljovića", kazao je Lalošević.

Lalošević je kazao da je evidentno da su i sve Vuksanovićeve odluke i potezi samim tim nezakoniti.

"Nakon presude Upravnog suda jasno je da su i sve njegove odluke, one o imenovanju pomoćnika, šefova službi, načelnika, nezakonite", kazao je Lalošević.

Blažić: Svi iz Vlade su znali da je odluka nezakonita

Poništenjem Vladinog rješenja o imenovanju Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije poništene su i sve njegove odluke o postavljanjima i vraćanjima na radna mjesta, kazao je profesor Đorđije Blažić."Nije bilo teško Upravnom sudu da donese jednu takvu odluku kojom je poništeno rješenje o izboru vršioca dužnosti, jer institut vršioca dužnosti starješina organa uprave ne postoji u službinskom sistemu uprave Crne Gore", rekao je Blažić agenciji MINA.On smatra da su interesantne pravne posledice koje proizvodi takva odluka suda, pojašnjavajući da se poništenjem rješenja poništavaju i sve pravne posledice koje je takvo rješenje proizvelo.

Sve što je urađeno, ne može da proizvodi pravnu posledicu, to se poništava, poništavaju se sva rješenja o imenovanjima, postavljenjima, vraćanjima na radna mjesta i sve ostalo

"Što će reći da svi akti koje je donio vršilac dužnosti direktora policije su u stvari nezakoniti, ništavni akti i ne mogu da proizvode pravne posledice. To je pravna posledica instituta poništavanja rješenja o izboru vršioca dužnosti. Sve ono što je direktor policije radio i pojedinačne akte koje je donio ne postoje u pravnom poretku i oni su, jedinstavno, ništavni akti", rekao je Blažić.On je ocijenio da je čitav taj posao bio nelegalan i uzaludan, kao i da se to od početka znalo. Blažić je ocijenio da su pravnici u Vladi, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije takođe znali, i to veoma dobro, da je takvo rješenje o izboru vršioca dužnosti nezakonito."Ako je nezakonito, ne može proizvoditi zakonite posledice. Sve što je urađeno, ne može da proizvodi pravnu posledicu, to se poništava, poništavaju se sva rješenja o imenovanjima, postavljenjima, vraćanjima na radna mjesta i sve ostalo", kazao je Blažić.Prema njegovim riječima, Uprava policije nema direktora.

"Mora da se sprovede postupak izbora direktora policije i to je nešto što ostaje da se uradi", poručio je Blažić.

Galerija

Bonus video: