Vlada poručila Vučiću: Srpski narod u CG nije nacionalna manjina nego ravnopravan činilac - Vijesti.me
"SRPSKA ZAJEDNICA ODBILA DA BUDE MANJINSKA"

Vlada poručila Vučiću: Srpski narod u CG nije nacionalna manjina nego ravnopravan činilac

"Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa "svojim" Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država"

Sa jedne od sjednica Vlade
Sa jedne od sjednica Vlade (Foto: Vlada Crne Gore)

Srpski narod u Crnoj Gori nije nacionalna manjina nego ravnopravan društveni činilac, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.

Vlada je to poručila povodom kako je rečeno "populističko-politikantskog zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbi (treba da) imaju ona prava koja su zagarantovana svim drugim građanima koji pripadaju nacijama manjim u odnosu na većinsku".

"Podsjećamo ga na karakter našeg uređenja građanske, a ne nacionalne države, i na crnogorski Ustav kao izraz zaštite i očuvanja političkog, pravnog, i kulturnog položaja svih naroda koji žive u nezavisnoj Crnoj Gori", kazali su iz Vlade.

U saopštenju se dodaje da se Vučić ne zaustavlja, već kaže: "Tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Sjevernoj Makedoniji".

"Podsjećamo ga i da je srpska zajednica u Crnoj Gori odbila da bude manjinska, i na taj način sebe onemogućila da koristi prava iz principa pozitivne diskriminacije, uz napomenu da ta mogućnost uvijek postoji kao opcija u demokratskom društvu. Neka se predsjednik Srbije, umjesto što podvaljuje, dogovori i usaglasi sa "svojim" Srbima koji žive u Crnoj Gori – jesu li za koncept velike Srbije koja ugrožava mir i stabilnost cijelog regiona, ili su za demokratski suživot sa svima kojima je Crna Gora dom i država", kazali su iz Vlade Crne Gore.


Vidi sve komentare