Vlada sa 35.000 finansirala Đukanovićevu nagradu za mir

Tokom posjete kući u kojoj su ECPD i Vlada napisali da je zvanična adresa “Regionalnog mediteranskog instituta”, reporter “Vijesti” je zatekao prazne kancelarije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 08:25h

Vlada Crne Gore je sa 35.000 eura finansirala je “Evropski centar za mir i razvoj” (ECPD) da bi organizovao međunarodnu konferenciju u Miločeru prošlog petka, na kojoj je bivšem premijeru Milu Đukanoviću dodjeljena zahvalnica za sve što je učinio za mir na Balkanu, toleranciju i evropske vrijednosti.

ECPD, sa sjedištem u Beogradu, koristi logo Ujedinjenih nacija, pozivajući se na to da ga je osnovao Univerzitet za mir UN, čije je sjedište u Kostariki. Na svom sajtu tvrde da imaju svoje predstavništvo u Crnoj Gori, ali ono postoji samo na papiru.

Tokom posjete kući u kojoj su ECPD i Vlada Crne Gore napisali da je zvanična adresa “Regionalnog mediteranskog instituta”, reporter “Vijesti” zatekao je prazne kancelarije.

Obrazlažući odluku da finansiraju manifestaciju u Miločeru, u Vladi tvrde da je jedan od ključnih argumenta bila međunarodna reputacija učesnika konferencije.

Na skupu u Miločeru, osim Đukanovića, učestvovao je i bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek i nekadašnji specijalni izaslanik UN za Jugoslaviju Jasuši Akaši.

U crnogorskoj kancelariji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) juče nijesu mogli da odgovore da li ECDP funkcioniše pod patronatom UN, navodeći da se o tome moraju konsultovati sa Njujorkom.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: