Vlahović: Blokada institucija sve izraženija

"Težnja vrha režima da pod čvrstom kontrolom drži sve važnije institucije u zemlji dovela je do svojevrsne blokade institucionalnog sistema", ocijenio je član Glavnog odbora Demosa
2444 pregleda 3 komentar(a)
Vlahović, Foto: Demos
Vlahović, Foto: Demos

Blokada institucija u Crnoj Gori postaje sve izraženija, ocijenio je član Glavnog odbora Demosa, Vuko Vlahović, i dodao da je potreba konačnog konstituisanja profesionalnih i nezavisnih institucija ključni izazov u demokratizaciji zemlje.

Prema njegovim riječima, težnja vrha režima da pod čvrstom kontrolom drži sve važnije institucije u zemlji dovela je do svojevrsne blokade institucionalnog sistema.

„To je kulminiralo njihovom očiglednom namjerom da pravnim vratolomijama, odnosno otvorenim gaženjem zakonskih normi, svog partijskog vojnika zadrže na čelu Državne izborne komisije“, kazao je Vlahović.

Kako je naveo, potreba konačnog konstituisanja profesionalnih i nezavisnih institucija još jednom se ispoljava kao ključni izazov u demokratizaciji zemlje, zbog čega se, kako je ocijenio, i pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU) nalazi u faktičkoj blokadi.

Demos, kako je dodao Vlahović, ostaje posvećen borbi za ostvarivanje tog zajedničkog cilja.

Kako je naveo, v.d. stanje u Sudskom savjetu traje već dugo, a nedavno je imalo i vrhunac ostavkom predsjednika tog tijela.

„U v.d. stanju je i Vrhovni državni tužilac, kojeg je Tužilački savjet tijesnom većinom izabrao za vršioca dužnosti, i pored činjenice da je pod sjenkama ozbiljnih optužbi za korupciju od strane dojučerašnjeg generalnog sekretara“, rekao je Vlahović.

Kako je kazao, nelogičnost da takva osoba nastavi da vodi najveću tužilačku instancu u zemlji konstatovao je i ministar pravde Zoran Pažin.

Vlahović je rekao da bi do sličnih problema uskoro moglo da dođe i u Ustavnom sudu, imajući u vidu skori prestanak mandata ili sticanje uslova za penziju kod pojednih sudija.

„Sve to posljedica je opsesivne želje partijskog predsjednika da eliminiše svaku mogućnost da se u značajnim institucijama pojave profesionalne i savjesne osobe koje će svoj posao raditi isključivo po slovu zakona, a ne po instrukcijama sa vrha piramide moći u Crnoj Gori“, kazao je Vlahović.

To je, kako je ocijenio, doprinijelo da građani ne mogu da imaju ni osjećanje elementarne pravne sigurnosti.

„Očigledan strah partijske elite da ih ni sve mahinacije i zloupotrebe ne mogu spasiti od suočavanja sa akumuliranim nezadovoljstvom građana na izborima motivisao ih je da se ponovo vrate oprobanoj taktici - produbljivanju ionako kompleksnih podjela u zemlji“, zaključio je Vlahović.

Bonus video: