Vlahović: Vlast taji podatke i onemogućava uvid u fukncionisanje korumpiranog sistema

Vlahović je kazao da se poslednji u nizu primjera takvog ponašanja funkcionera vlasti tiče Centralne banke čiji je guverner Žugić proglasio tajnom podatke o kontroli Prve banke
719 pregleda 1 komentar(a)
Vlahović, Foto: Demos
Vlahović, Foto: Demos

Neodgovorna elita na vlasti nastavlja da taji podatake, želeći time da onemogući javnosti uvid u funkcionisanje korumpiranog sistema i trošenje novca građana, saopštio je član Glavnog odbora DEMOS-a Vuk Vlahović povodom odluke Centralne banke da ne dozvoli uvid u podatke o kontroli Prve banke.

Vlahović je kazao da se poslednji u nizu primjera takvog ponašanja funkcionera vlasti tiče Centralne banke čiji je guverner Žugić proglasio tajnom podatke o kontroli Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu porodice Đukanović, iako je kontrola sprovedena prije punu deceniju.

"Na ovaj način je još jednom grubo prekšen Zakon o slobodnom pristupu informacijama i načelo transparentnosti, koje je u savremenim demokratijama osnovni princip. Time je nastavljen trend brojnih nezakonitosti u radu Centralne banke, koja je, kao što se zna, pretvorena u mehanizam za udomljavanje sinova i kćeri funkcionera, po kastinskom modelu. Na druge slučajeve grubog kršenja zakona od strane rukovodstva Centralne banke, poput smjene viceguvernerke Irene Radović, Demos je već prethodno ukazivao", saopštio je Vlahović.

On je ocijenio da u Crnoj Gori visoki predstavnici vlasti otvoreno gaze demokratske postulate. čime, dodaje Vlahović, zemlju sve više udaljava od EU i mogućnosti za bolji život grašana.

"Za to vrijeme vladajuća kasta obmanjuje građane stalnim obećanjima o boljem životu i kreiranjem lažne opasnosti po državu, dok je realnost potpuno drugačija - život je svakodnevna borba za preživljavanje, kako ne bismo imali vremena ni da podignemo glavu.

Ovakavim činjenjem vladajuća struktura sve nas slobodne građane, dodatno podstiče da istrajemo u borbi za dobar i uspešan život svih u Crnoj Gori. Mi u Demosu nastavljamo borbu za poštenu i uspješnu državu u kojoj građani žive dobro od svog rada. Uvjereni smo da postavljenjem demokratskih pravila, prije svega principa transparentnosti, možemo do boljeg i poštenog života u Crnoj Gori", zaključio je Vlahović.

Bonus video: