Vlast matirana: Glasanje pečatom, birački spisak da sadrži fotografiju, partijama ukinuti gotovinu

Demokrate su za samo nekoliko dana Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložili, a domaćoj i međunarodnoj javnosti prezentovali 20 od 100 normativnih rješenja koja su pripremili u cilju stvaranja ambijenta za prve, fer, poštene i slobodne izbore u istoriji Crne Gore
18242 pregleda 0 komentar(a)
Predlog izgleda biračkog spiska, Foto: Demokratska Crna Gora
Predlog izgleda biračkog spiska, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.09.2019. 08:04h

Kako je saopšteno iz Demokrata, partije čiji je predsjednik Aleksa Bečić, u ovom političkom subjektu prepoznali su veliki broj problema koji su u značajnoj mjeri određivali, bez izuzetka, izborne rezultate na svim izborima održanim u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja. S tim u vezi, Demokrate su za samo nekoliko dana Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva predložili, a domaćoj i međunarodnoj javnosti prezentovali 18 od 100 normativnih rješenja koja su pripremili u cilju stvaranja ambijenta za prve, fer, poštene i slobodne izbore u istoriji Crne Gore.

EVO NOVOG MODELA GLASAČKOG LISTIĆA KOJI GARANTUJE TAJNOST GLASANJA

Na press konferenciji za medije, održanoj 20.9.2019. godine, Demokrate su predstavile konkretna rješenja u odnosu na glasački listić. Tako je predloženo da glasački listić treba da bude izrađen kao neprovidan, sa tamnom plavom poleđinom i odgovarajuće tačno propisane debljine i da se štampa na posebno zaštićenom 190 gramskom listiću sa vodenim žigom.

demokrate
Glasački listić

Uz to, glasački listić treba da sadrži: oznaku izborne jedinice, redni broj koji se stavlja ispred izborne liste, u zato označenom krugu, naziv izbornih lista prema redosljedu utvrđenom na zbirnoj izbornoj listi, napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, nanošenjem otiska pečata za glasanje na redni broj ispred naziva izborne liste za koju birač želi da glasa.

demokrate
Glasački listić

Demokrate tvrde da se, zahvaljujući debljini i tamno plavoj pozadini, isključuje svaka mogućnost vršenja uvida u sadržinu glasačkog listića.

NEMA VIŠE GEOMETRJSKIH FIGURA I FLOMASTERA, GLASAĆE SE PEČATOM

Umjesto upotrebe olovke kao sredstva za glasanje, Demokrate predlažu glasanje pečatom na način što bi se ispred naziva izborne liste i oko njenog rednog broja ocrtao tačan prostor u kome glasač treba da otisne pečat.

listić
Demokrate predlažu glasanje pečatom

Demokrate smatraju da se na ovaj način eliminiše bilo kakva mogućnost naknadne kontrole kako je građanin glasao, a što je bio slučaj sa raznobojnim flomasterima, trouglovima, kvadratima i drugim geometrijskim oblicima.

listić
Glasački listić

BRISANJE FANTOMA: SVAKOM BIRAČU PORED IMENA I FOTOGRAFIJA

Postojanje fotografije birača u biračkom spisku, tvrde Demokrate, omogućava potrebnu kontrolu primjene zakonskog rješenja da birač može biti upisan samo jednom na biračkom mjestu i uz dužnu pažnju biračkog odbora sprečava mogućnost da neko lice na biračkom mjestu glasa umjesto birača čija se fotografija nalazi u biračkom spisku.

spisak
Birački spisak

Kada je u pitanju eliminisanje mogućnosti da isto lice na izborima glasa više puta, kako su Demokrate saopštile, prvi preduslov koji mora biti obezbijeđen jeste da AFIS sistem u postupku elektronske identifikacije birača sadrži mehanizme zaštite kojima će se obezbijediti da se u bazi ličnih karata ne mogu naći dvije ili više ličnih karata sa fotografijom istog lica, a sa ličnim i drugim podacima drugog birača.

spisak
Birački spisak

Riječ je o biračkim spiskovima sa fotografijama birača. Ovim rješenjem treba obezbijediti da umjesto upisanog birača ne može glasati drugo lice, jer birački odbor u ovom slučaju ispred sebe ima uvid u fotografije svakog lica. Takođe, do sada smo u biračkom spisku redovno imali nepostojeća, odnosno lica sa izmišljenim ličnim podacima. Ovo rješenje izborni proces štiti od ovakvih pojava, jer, razumije se, lice koje ne postoji ne može ni imati fotografiju.

spisak
Birački spisak

Upravo je ovakvo rješenje i Sjevernoj Makedoniji pomoglo da iz biračkog spiska odstrani na desetine hiljada birača koja su, bez ikakvog pravnog osnova, bili upisani u birački spisak.

spisak
Birački spisak

LOKALNI IZBORI U JEDNOM DANU

Jednu od obaveza, koja je na insistiranje Demokrata ugrađena u Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, normativno je uobličena od strane ovog političkog subjekta u predlog rješenja za raspisivanje i održavanje generalnih lokalnih izbora u Crnoj Gori u istom terminu. Predloženo rješenje predviđa da se prvi naredni generalni lokalni izbori za skupštine svih jedinica lokalne samouprave održe u istom terminu, kao i da ovaj princip održavanja generalnih lokalnih izbora u Crnoj Gori u istom terminu važi i za sve buduće lokalne izbore u Crnoj Gori. Pri tome, na svim generalnim lokalnim izborima odbornici bi se birali na mandatni period od četiri godine.

Bečić
Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić

NEMA DIJELJENJA PARA IZ BUDŽETSKE REZERVE

U cilju ograničavanja prostora za manipulativne mehanizme, kakvi su postojali u dosadašnjim izbornim procesima, Demokrate predlažu i zabranu dodjele socijalnih davanja iz tekuće budžetske rezerve, sa državnog i lokalnog nivoa, u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori. Za slučaj vanrednih izbora, zabrana važi 6 mjeseci od dana raspisivanja izbora.

PARTIJAMA UZETI GOTOVI NOVAC

Među upućenim predlozima Demokrata Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva našao se i predlog kojim se traži da se političkim subjektima ukine raspolaganje gotovinom. ,,U vrijeme dok traje izborna kampanja, predlažemo da političkim subjektima ne bude dozvoljeno gotovinsko poslovanje. Izuzetno, može se dozvoliti gotovinsko poslovanje najviše do 5% od ukupnog finansijskog poslovanja koje politički subjekt iskazuje u Izvještaju o porijeklu, visini, strukturi utrošenih sredstava. Razlog za ukidanje upotrebe gotovog novca, odnosno blagajne političkih subjekata je potpuna kontrola praćenja tokova novca kroz bankarske transfere, odnosno računsko plaćanje”, navodi se u predlogu Demokrate.