Vlast podržava Predlog zakona, opozicija najavila amandmane

Novim zakonom propisuju se odgovornost nadležnih tijela, što je uslov, kako je obrazložio, za efikasnu i djelotvornu prevenciju korupcije
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2014. 13:34h

Poslanici vladajuće koalicije podržaće Predlog zakona o sprječavanju korupcije, dok su iz opozicije podršku uslovili usvajanjem amandmana. Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju danas o novom zakonu o sprječavanju korupcije, kojim je predviđeno osnivanje nezavisne Agencije i propisisuju mjere za prevenciju te pojave. Ministar pravde, Duško Marković, kazao je da se u Crnoj Gori stalno ulažu napori u cilju daljeg jačanja efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela. “Analize su pokazale da decentralizovani antikorupcijski institucionalni okvir, uprkos značajnim unaprjedenjima, ima nedostatke i ograničenja”, kazao je Marković i istakao će se formiranjem antikorupcijskog tijela skoncentrisati nadležnosti sadašnjih institucija. Novim zakonom propisuju se odgovornost nadležnih tijela, što je uslov, kako je obrazložio, za efikasnu i djelotvornu prevenciju korupcije. Marković je ocijenio da je Predlog zakona kvalitetan i da će biti dobra osnova za antikorupcione politike na preventivnom planu. "Postojeći antikorupcijski okvir ima nedostatke i ograničenja i zato je potreban novi. On je usklađen sa preporukama međunarodnih dokumenata koje je Crna Gora ratifikovala", kazao je Marković. Poslanik Demokratske partije socijalista, Radivoje Nikčević, najavio je da će ta stranka podržati predloženi akt. On je ocijenio da uspješna borba protiv korupcije podrazumijeva dobro poznavanje te pojave. „Teško je upoznati, istažiti i teško uspostaviti mehanizme za njeno potpuno iskorijenjenje. Ona se može ublažiti a boriti se protiv nje može stvaranjem kvalitetnog antikorupcijskog okvira“, smatra Nikčević. Prema njegovim riječima, korpucija je prepoznata kao izvor ugrožavanja bezbjednosti. „Značajna novina je ovlašćenje agencije koja će kontorlisati finansiranje političkih partija u izbornim kampanjama«, ocijenio je Nikčević.

Bulatović: Marković je jedan od sposobnijih u Vladi Predsjednik Odbora za antikorupciju i poslanik Demokratskog fronta, Predrag Bulatović rekao je da kašnjenje u realizaciji planova samo po sebi nije problem, ako je prisutan kvalitet, "u šta je izražavam sumnju, da ova Vlada na čelu sa predsjednikom DPS-a vodi računa". Podsjetio je da u Briselu Evropski savjet priprema stav o tome šta je Crna Gora od oktobra do sada uradila u primjeni evropskih standarda.» Bojim se da Evropski savjet ne aktivira klauzulu balansa, ako se ne usvoji Zakon o javnom okupljanju«. Bulatović je kazao da je u vezi sa usvajanjem zakona ponuđen kompromis u vidu amandmana opozicije. "Spremnost Vlade da ispravimo neke stvari koje sigurno idu ka tome da tijelo bude nezavisno, da direktor ne bude neograničen nego da Savjet ima ulogu, da se jača uloga parlamenta i nadležnog radnog tijela, pa i toga kako se dolazi do budžeta Agencije,za ta pitaja predlažem da nađemo kompromis", rekao je on. Bulatović je ukazao da je bilo predloženo da Skupština razmatra ostvarivanje Strategije, ali da je to izbrisano, i da je uloga paralmenta marginalizovana. Bulatović je kazao da, iako se ne slaže sa politikom Markovića, smatra da je on jedan od najsposobnijih ljudi u Vladi, ali mu je zamjerio što je sa ključnih mjesta koja se tiču organizovanog kriminala i korupcije prešao na koordinaciju bezbjedonosnih službi. "Ne u interesu države nego Vlade personalno". "Nakon obavljene rasprave a na bazi amandmana, vidjećemo da li imate volju i spremnosti da se dogovorimo i dobijemo zakon oko kog smo saglasni da bi se primjenjivao u punom kapacitetu 2016. godine.Ako to ne uradite, ostaje onda teza Fronta, da je Vlada glavni krivac što je korupcija široko rasprostranjena", rekao je on. Marković je, odgovarajući na navode Bulatovića, rekao da argument da Skupština nema nikakva ovlašćenja "ne stoji". "Jer Skupština svoja ovašćenja prenosi na Savjet, a Savjet svoje izvještaje podnosi Skupštini i ona ih razmatra". "Drugo, kada je u pitanju borba protiv korupcije, takođe je bitna uloga parlamenta", naveo je on, podsjećajući da Skupština bira Sudski Tužilački savjet vrhovnog državnog tužioca. Marković je rekao da Vlada veoma ozbiljno razmatra amandmane opozicije koje je podnijela na Predlog zakona o sprječavanju korupcije.

Korupcija jede ekonomsku budućnost

Prema riječima poslanika Socijalističke narodne partije, Velizara Kaluđerovića, visok stepen korupcije najveći je problem crnogorskog društva. "To je najveći problem sa kojim se ne borimo i osnova najvećih problema. Korupcija je bila prisutna kod privatizacije najvećih broja privrednih subjekata u Crnoj Gori i posledice su katastrofalne", poručio je Kaluđerović. On je najavio da će podnijeti set amandmana kako bi se poboljšao predloženi tekst. "Implementacija normi treba da doprinese izgradnji integriteta, da svako vrši javne funkcije u interesu građana a ne u ličnom", zaključio je Kaluđerović. Poslanik Socijaldemokratske partije, Rifat Rastoder, rekao je da su među najznačajnijim novinama, pored odredaba koje se odnose na osnivanje Agencije, one koje se odnose na javne funkcionere. "Značajna novina je i da javni funkcioner da saglasnost Agenciji za pristup računima bankarskih i drugih finansijskih institucija",ocijenio je on. Rastoder smatra da član Predloga zakona, koji se odnosi na sastav i imenovanje Komisije za sprovođenje izbor članova Agencije, nije baš jasan. "Dilema je i zašto su kazne za kršenje zakona usmjerene u prvom redu na pravna lica generalno, umjesto na odgovorna lica u njima", naveo je on. Poslanik Pozitivne, Darko Pajović smatra da niko nema dilemu da "stanje stvari nije dobro" i da ga je neophodno mijenjati. "Na to su nas upozorili i upozoravaju nas stalno evropski zvaničnici i znam da u takozvanom papirološkom dijelu pisanja akcionih planova Vlada ima zapažen uspijeh ali nas zanimaju rezultati kojih nema", rekao je Pajović. Prema njegovim riječima, korupcija bukvalno jede ekonomsku budućnost zemlje, radna mjesta i ekonomski razvoj zemlje. "To je isključivi razlog što insistiramo na što strožim normama kada je u pitanju borba protiv korupcije", poručio je Pajović. Poslanik Bošnjačke stranke , Almer Kalač, smatra da sistem borbe protiv korupcije mora obuhvatiti sve nivoe, od, kako je naveo, vrha države, do svake jedinice lokalne samouprave. "Stoga je neophodno da Crna Gora nastavlja da uspostavlja trajan proces decentralizacije državnih institucija, odnosno svih vidova političke i ekonomske moći", poručio je Kalač. Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, rekao je da je korupcija najveća anomalija svakog duštva, “pa i crnogorskog”. On smatra da bi se posebno trebalo osvrnuti na ustanovljenje nezakonitog bogaćenja, kao krivičnog djela. "To je najveća crnogorska specifičnost, naročito mi u LP nemamo ništa protiv onih koji su do bogatstva došli na osnovu svog teškog rada i talenta. Ali itekako imamo protiv onih koji su došli do takvog bogatstva zbog svojih političkih privilegija", zaključio je Popović.

Bonus video: