Vojinović: Raskinućemo sa praksom stalnog određivanja ogromnih nameta

"Kao konstituent nove gradske vlasti, iniciraćemo formiranje Garantnog fonda Glavnog grada i u prvoj godini obezbijediti 500.000 eura iz gradskog budžeta za podršku novim i postojećim preduzetnicima sa ciljem stvaranja uslova za nova zapošljavanja u Podgorici", poručila je Vojinovićeva
71 pregleda 13 komentar(a)
Jadranka Vojinović, Foto: Građanski savez za promjene Podgorica
Jadranka Vojinović, Foto: Građanski savez za promjene Podgorica
Ažurirano: 08.05.2018. 11:46h

Građanski savez za promjene raskinuće sa praksom stalnog određivanja ogromnih nameta gradskim privrednicima i preduzetnicima čime se onemogućava njihovo poslovanje i dovodi do gubljenja radnih mjesta u gradskoj privredi, izjavila je Jadranka Vojinović, kandidatkinja za odbornicu Građanskog saveza za promjene.

"Uvažavajući činjenicu da Glavni grad ima izuzetno visoke komunalne takse, donijećemo odluku o njihovom smanjenju za 20 procenata, kao i o ukidanju određenih dažbina i procedura koje predstavljaju svojevrsne biznis barijere”, naglašava ona.

Sve gradske odluke koje se tiču poslovnog ambijenta u Podgorici, kako je navela Vojinović, donosiće su uz puno učešće preduzetnika i biznis sektora, kako bi rad bio u službi unaprijeđenja biznis ambijenta, "a ne na usluzi otuđene partijske elite i privilegovanih biznismena bliskih DPS-u, kako je to sada slučaj".

Ističe da će se ulagati u postojeće biznis zone i u izgradnju novih, kreirajući kroz stimulativne mjere mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta.

"Kao konstituent nove gradske vlasti, iniciraćemo formiranje Garantnog fonda Glavnog grada i u prvoj godini obezbijediti 500.000 eura iz gradskog budžeta za podršku novim i postojećim preduzetnicima sa ciljem stvaranja uslova za nova zapošljavanja u Podgorici", poručila je Vojinovićeva.

Ovaj iznos će narednih godina, kako je dodala, biti povećavan sa posebnim akcentom na zapošljavanje lica do 35 godina starosti.

"U prvoj godini mandata nove gradske vlasti formiraćemo Preduzetnički centar Podgorice koji će asistirati u izradi biznis planova, pružati besplatne savjetodavne usluge za odnose sa finansijskim institucijama, pružati besplatne računovodstvene usluge prvih godinu dana za sva novoosnovana preduzeća, umrežavati preduzetnike i preduzeća, organizovati obuke iz domena upravljanja finansijama, pružati pravne savjete, davati preporuke za ustupanje opštinskih poslovnih prostora, donositi preporuke za subvencije kao i dodjelu sredstava iz garantnog fonda".

Vojinović isatiče da e se uporedo sa razvojem Preduzetničkog centra ulagati u nove biznis inkubatore, kako bi se podržala novosnovana preduzeća i pomoglo im se u razvijanju pokrenutog biznisa.

"Nova radna mjesta i izgradnja atraktivnog poslovnog ambijenta za zapošljavanje naših sugrađana biće predmet naše stalne pažnje. Podgorica će biti grad novih šansi. Stvorićemo perspektivu za sve njene građane, a ne za privilegovane pojedince otuđene partijske elite”, zaključila je Vojinović.

Bonus video: