Vojvodić: Da se bord direktora okane restrukturiranja Luke Bar

On je dodao da ovaj lučki sindikat zahtijeva od Odbora direktora da se tom AD-u pripoje “prethodno vještački formirana zavisna društva”, te da su zaposleni s pravom zabrinuti namjerom Odbora direktora da “iznađe novi model organizacione strukture“
150 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Vojvodić, Foto: SDP Bar
Dragan Vojvodić, Foto: SDP Bar
Ažurirano: 17.05.2018. 17:48h

Predsjednik barskog SDP i nosilac liste na lokalnim izborima Dragan Vojvodić pozvao je danas menadžment AD Luka Bar da se suprotstavi naumu Odbora direktora o restrukturiranju preduzeća,” ukoliko formalno ili neformalno ne stoji iza takvog nauma”. On je podsjetio da je Skupština opštine Bar-“i pozicija i opozicija”, usvojila zaključke da se ne ide u privatizaciju Luke, te da je “ceh dizanju ruke platio bivši izvršni direktor tog preduzeća”.

"Svim odborničkim klubovima u SO Bar Sindikat lučkih radnika“Luka Bar“ dostavio je dopis u kojem, između ostalog, navodi namjeru menadžmenta da izvrši restruktuiranje ovog AD, da je odluka o tome donijeta na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara 23. marta na osnovu odluke Odbora direktora od prvog marta. Oni navode i da zaposleni o svemu tome nijesu ni konsultovani ni obaviješteni, a što je sve suprotno članu 158 Zakona o radu, članu 55 Opšteg kolektivnog ugovora i članu 163 stav 2 Kolektivnog ugovora Luke Bar, kojima je utvrđena obaveza poslodavca da informiše sindikalnu organizaciju o razvojnim planovima i njihovom uticaju na položaj zaposlenih, kao i o donošenju programa o uvođenju tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena i programa ostvarivanja prava zaposlenih za čijim je radom prestala potreba", saopštio je Vojvodić.

On je dodao da ovaj lučki sindikat zahtijeva od Odbora direktora da se tom AD-u pripoje “prethodno vještački formirana zavisna društva”, te da su zaposleni s pravom zabrinuti namjerom Odbora direktora da “iznađe novi model organizacione strukture“.

"Pitamo se da li je nova „ideja“ samo ona stara o privatizaciji, kroz formu dodatne segmentacije “raskomadaj sve, lakše će se prodati samo oni djelovi koji donose profit”. Pozivamo Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, Lučku upravu i nadležne inspekcijske organe, da provjere informaciju da li i na koji način Port of Adria „krpi rupe“ nedostajućeg broja zaposlenih na dnevnom nivou. Svakako, SDP Bar kao dio buduće vlasti u Baru, postaviće i ovo na dnevni red SO Bar nakon njenog konstituisanja. Cijenimo da ćemo u tome imati podršku ne samo budućih odbornika, već i građana Bara i zaposlenih u AD Luka Bara i da nećemo dozvoliti da ovo prođe isključivo kao „državni“ posao-zaključio je Vojvodić.

Bonus video: