Vojvodić: Politika za SDP nije fukarska rabota

"Svako ima pravo da umisli da je jedini, pa makar se radilo i o osnivačima SDP-a u Baru. No, stvari ne stoje tako", kaže Vojvodić
97 pregleda 20 komentar(a)
Dragan Vojvodić (Novine)
Dragan Vojvodić (Novine)
Ažurirano: 20.07.2015. 19:19h

Bivši funkcioner SDP Mićo Orlandić trebalo je da podnese izvještaj partijskim kolegama prije napuštanja stranke, tvrdi predsjednik barskog SDP-a Dragan Vojvodić. On je optužio Orlandića za cijepanje stranke i prevaru birača.

"Svako ima pravo da umisli da je jedini, pa makar se radilo i o osnivačima SDP-a u Baru. No, stvari ne stoje tako. Dio nas koji smo ostali u SDP-u, imao je iluziju da će bivši predsjednik opštinskog odbora sazvati sjednicu na kojoj bi se priznale sitnije ili krupnije pogreške, pa da „sabiranje“ SDP-a počne upravo iz Bara, što mu svakako pripada. Očigledno je da takva volja nije postojala", kazao je Vojvodić.

Komentarišući optužbe bivših partijskih kolega koje su napustile stranku, Vojvodić tvrdi da oni manipulišu članstvom.

"Mi koji smo ostali vjerni SDP-u, postali smo otpadnici, razbijači stranke, svrstani smo u regimentu Pavla Đurišića. Niko od ozbiljnih građana Bara, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, ne vjeruje u takvu laž i manipulaciju. Građani koji su na lokalnim izborima dali podršku SDP-u, sigurno to nijesu učinili da bi se pocijepala. Ili da bi dosadašnji predsjednik napustio partiju i osnovao novu", kazao je Vojvodić.

"Vrhunac manipulacije je prema mladima u barskom SDP-u, kojima se obećavaju kule i gradovi. Mislim da neće proći mnogo vremena, pa će i oni shvatiti da se radi o ličnim interesima i neostvarenim ambicijama, i da će na kraju, biti ostavljeni na cjedilu".

Na pitanje koliko je odlazak Orlandića i Ivana Brajovića, koji su bili među osnivačima SDP-a, uticao na osipanje članstva, Vojvodić je kazao da je barski odbor ostao jedan od najznačajnijih u državi.

On je odbacio navode da je većina članova napustila odbor sa Orlandićem.

"Na posljednjoj sjednici bilo je prisutno tri četvrtine. Sada, te tri četvrtine odbora, naši dojučerašnji članovi i osnivači neke nove partije, nazivaju grupom građana. Ostavljamo članstvu i građanima da procijene o kakvoj "grupi građana" je riječ", kazao je on.

Vojvodić tvrdi da je nakon raskola u stranci pojačano interesovanje za učlanjenje u SDP.

"Oni ljudi koji su ostali vjerni SDP-u, neće se služiti nečasnim rabotama, lažima i prevarama, praćenjem i špijuniranjem dojučerašnjih drugova, prijatelja i kumova. Do sada nijesmo imali nijedan razlog da gledamo u vrhove cipela, pa nećemo ni ubuduće. Lično držim do toga da politika nije fukarska rabota i da je u svemu ovome najvažnije sačuvati obraz", kazao je on.

Mandate nijesmo dobili za familije, nego za partiju

Vojvodić je pozvao bivše odbornike SDP-a da vrate mandate, upozoravajući da neće pristati na prekompoziciju vlasti u Baru bez izbora.

On je podsjetio da su svi odbornici i lokalni funkcioneri SDP-a podnijeli ostavke kada je 2005. stranka raskinula koaliciju sa DPS-om.

"To je bio častan lični i politički čin. Ako neko misli da je mandat dobio u ime svoje uže ili šire familije, a ne u ime SDP-a, ne možemo pomoći. Srećno mu bilo. Izgovor za takav postupak uvijek se može naći. U Baru, SDP ima koalicioni sporazum sa DPS-om, a ne sa "nezavisnim" odbornicima ili nekim trećim. Novi izbori su uvijek neophodni kada nema većine ili kada se ona raziđe a ne može se obrazovati nova, što se čini da u ovom trenutku nije slučaj na državnom, ili nivou Bara", kazao je on.

Bonus video: