Vrh DPS saglasan sa raskidom

Bivši potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović (SDP) kazao je za "Vijesti" da je juče dokazano da “DPS vrši vlast kupljenom podrškom za male usluge i bez ijednog mogućeg principa”
72 pregleda 17 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2015. 05:14h

Već u narednih nekoliko dana Predsjedništvo DPS-a verifikovaće odluku budvanskog odbora te partije da raskine koaliciju sa SDP-om, koja je trajala prethodnih 15 godina, potvrženo je “Vijestima”.

Zbog “narušavanja” koalicionog sporazuma, kako je zvanično saopšteno iz budvanskog DPS-a, opštinski odbor te partije juče je jednoglasno odlučio o prekidu saveza. Po Statutu DPS-a, ona mora da prođe i Predsjedništvo, koje je planirano za kraj ove sedmice ili početak naredne. SDP-u se zamjera što nijesu glasali za Srđu Popovića, novog gradonačelnika iz redova DPS-a, kao i što su protiv razvoja Opštine, odnosno što su sprečili prodaju “Kraljičine plaže”.

Bivši potpredsjednik Opštine Ljubomir Filipović (SDP) kazao je za "Vijesti" da je juče dokazano da “DPS vrši vlast kupljenom podrškom za male usluge i bez ijednog mogućeg principa”.

“SDP je već rekao sve o ovakvom načinju vođenja opštinskih poslova. Saopštenje DPS-a je dokaz da kriza liderstva, kadrovska kriza koja se dokazuje brojnim ostavkama u DPS-u i nepostojanje podrške među građanima, gura budvanski odbor u egzibicije kojima pokušava da skrene pažnju javnosti sa problema u kojima se opština nalazi,”poručio je Filipović.

SDP je ranije u više navrata najavljivao da će zbog načina upravljanja opštinom, prekinuti saradnju sa DPS-om ali su ih koalicioni partneri preduhitrili u toj namjeri.

Budvanski DPS je juče saopštio da je SDP pored narušavanja zaključenog sporazuma, postupao “neprincipijelno, direktno nanoseći štetu funkcionisanju Opštine Budve, ali i osnovnim interesima građana”.

“DPS se zalaže za privlačenje kvalitetnih stranih investicija, razvoj osnovnih turističkih sadržaja i otvaranje novih radnih mjesta u sektoru turizma, što je, za vrijeme trajanja naše koalicije, više puta sprečavao SDP, o čemu najbolje svjedoči slučaj „Kraljičine plaže“, koji je nanio direktne štete građanima cjelokupne budvanske opštine", navodi se u saopštenju DPS-a Budve.

Ljubomir Filipović zapitao je da li će novi gradonačelnik napraviti diskontinuitet u odnosu na ranije opštinsko rukovodstvo, navodeći da je to obećavao kada je “molio za podršku”.

“Moj savjet bi mu bio da se okrene svojim redovima jer i pored političke korupcije odlazak jednog dijela kvalitetnih kadrova i osipanje članstva mu ne garantuje udobnost funkcije", kazao je Filipović. Budvanski DPS u lokalnom parlamentu ima 14 odbornika a skupštinsku većinu već godinu dana obezbjeđuje sa još dva odbornika, nekadašnja člana Pozitivne Crne Gore. Nakon razlaza sa SDP-om, DPS mora obezbijediti podršku jednog nezavisnog odbornika ili člana Liberalne partije, koja je zamrzla članstvo u koaliciji.

Marovićev loš imidž odložio formiranje Političkog savjeta

DPS se, ipak, neće na narednoj sjednici Predsjedništva baviti Političkim savjetom, jer su procijenili da “sada nijesu idealni uslovi za to”.

Po Statutu, predsjednik Savjeta, u ovom slučaju Svetozar Marović, predlaže članove Predsjedništvu, koje treba da ih imenuje. Konačan stav zatim daje Glavni odbor. Međutim, kako Marović trenutno ima veoma negativan imidž u javnosti, procijenjeno je da konstituisanje Političkog savjeta treba odložiti. Marovićev brat Dragan, kao i ćerka Milena osumnjičeni su u istrazi o sumnjivim poslovima u predmetima “Jaz” i “TQ plaza”.

Svjedok-saradnik Rajko Kuljača označio je visokog funkcionera DPS-a kao šefa kriminalne grupe. Iako se indirektno naslućuje o kome je riječ, to još nije zvanično potvrđeno.

Bonus video: