Vučelić vodi Podgoricu do izbora novog gradonačelnika

MUP je dostavio mišljenje na zahtjev aadministratora Glavnog grada Podgorice Željka Vuković, nakon što je Miomiru Mugoši istekao mandat
12 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2014. 12:12h

Do izbora novog gradonačelnika Podgorice, tu funkciju će vršiti potpredsjednik opštine Vladan Vučelić, zaključuje se iz mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

MUP je dostavio mišljenje na zahtjev aadministratora Glavnog grada Podgorice Željka Vuković, nakon što je Miomiru Mugoši istekao mandat.

"“Zakonom o Glavom gradu (Sl list RCG, broj 65/05 i Sl list CG broj 72/10) propisano je: da na pitanja ostvarivanja lokalne samouprave u Glavnom gradu koja nijesu posebno uređena ovim Zakonom, primjenjuje se Zakon o lokalnoj samoupravi (član 3).

Zakonom o lokalnoj samoupravi (Sl list RCG, broj 42/03, 28/04, 75/05 i 13/06 i Sl list CG, broj 88/09, 38/12 i 10/14) propisano je: da predsjedniku opštine prestaje mandat po sili zakona, između ostalog, istekom mandata (član 66), da u slučaju prestanka mandata predsjednika opštine, koji je zakonom utvrđen, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine (član 67), da opština ima jednog ili više potpredsjednika, da mandat potpredsjednika traje koliko i mandat predsjednika opštine, ukoliko zakonom nije drugačije određeno, da potpredsjednik zamjenjuje predsjednika opštine u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti i vrši druge poslove koje mu predsjednik povjeri (član 69).

Imajući u vidu da Zakon o Glavnom gradu nije uredio pitanje ko je, u slučaju prestanka mandata gradonačelnika, nosilac izvršne funkcije do izbora novog gradonačelnika, nesporno je da se na ovo pitanje primjenjuju rješenja iz Zakona o lokalnoj samoupravi. Naime, odredbama člana 67 Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano je da kada predsjedniku opštine, u slučajevima utvrđenim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine.

Na ovaj način se na nivou jedinica lokalnih samouprava, konkretno Glavnog grada, obezbjeđuje kontinuitet u ostvarivanju izvršne funkcije”, navodi se u mišljenju MUP-a.

Bonus video: