Vučinić: Institucije pozitivno ocijenile rad ASK-a; Opozicija: Pokrivate nezakonito finansiranje DPS-a

Pozitivne ocjene o radu ASK-a su, kako je kazala, dali građani tokom istraživanja koje je za potrebe Agencije radio “Damar plus”, i relevantne međunarodne adrese na kojima je ocijenjeno da su rezultati Agencije vidljivi
527 pregleda 1 komentar(a)
Goranka Vučinić, Foto: Screenshot
Goranka Vučinić, Foto: Screenshot

Predsjednica Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Goranka Vučinić ocijenila je u Skupštini da su relevantne međunarodne institucije pozitivno ocijenile rad ASK-a, sa čim se nisu saglasili poslanici opozicije.

Opozicionari su naveli da to nije tačno i da Agencija služi za pokrivanje nezakonitog finansiranja DPS-a, koja ima crne fondove i zloupotrebljava službeni položaj i vlast.

Vučinić je, braneći Izvještaj o radu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) za 2018.godinu, kazala da i pored pozitivnih ocjena o radu ASK-a, jedan dio javnosti ne želi realno da predstavi učinak Agencije, navodeći da se ASK bavi statistikom i da nema konkretnih rezultata.

Pozitivne ocjene o radu ASK-a su, kako je kazala, dali građani tokom istraživanja koje je za potrebe Agencije radio “Damar plus”, i relevantne međunarodne adrese na kojima je ocijenjeno da su rezultati Agencije vidljivi.

Ona je posebne zamjerke imala na “dio medija koji iznosi neistine o radu Agencije kojima se direktno nanosi šteta Agenciji i državi”.

“Taj dio javnosti ne interesuje istina o stvarnim rezultatima rada Agencije, ne interesuju ih činjenice već vjeruju percepciji koja se stvara kroz određene medijske tekstove i pojedinačne ocjene o radu Agencije koji nisu utemeljeni u činjenicama, već su paušalni i neargumentovani”, kazala je Vučinić.

Istakla je da je ASK tokom prošle godine, zbog kršenja antikorupcijskih zakona, sudovima za prekršaje podnijela 436 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Istakla je da su okončana 442 postupka, od čega je izrečena 331 sankcija:

“ I to, 245 novčanih i 86 opomena. Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je 100.400 eura”.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović je ocijenio da je ASK na čelu sa direktorom Sretenom Radonjićem, “bila jedna od poluga batine koju je formirao Milo Đukanović i DPS protiv opozicije, DF-a i neistomišljenika u akademskoj zajednici i nevladinom sektoru”.

On je kazao da nije tačno da su relevantne međunarodne adrese pozitivno ocijenile rad Agencije, navodeći da je ono što je u poslednjem izvještaju Evropska komisija izrekla o radu ASK-a “katastrofa”:

“Vezano za samu “Kovertu”, koja je paradigma dvostrukih aršina i za to da je direktor Agencije, koji je tu i po privatnoj liniji iz penzije na čelu ASK-a, u funkciji borbe protiv opozicije”.

On je kazao da Agencija služi za pokrivanje nezakonitog finansiranja DPS-a, koja ima crne fondove i zloupotrebljava službeni položaj i vlast.

Reagujući na konstataciju Vučinićeve da dio javnosti rad ASK-a doživljava na osnovu paušalnih ocjena, poslanik SDP-a Raško Konjević je citirajući djelove iz izvještaja Evropske komisije, kazao da proizilazi da EU smatra da ASK nije obezbijedila potreban stepen nezavisnosti u svom radu.

“Ako bismo došli u fazu da ocjene EK ocjenjujemo kao paušalne i neargumentovane, mislim da bi to bila poslednja faza, da ne kažem čega, u kojem se ovo društvo našlo”, rekao je Konjević.

Poslanik SDP-a je ocijenio da su Hrvati za sedam godina završili pregovore sa EU, a Crna Gora na izmaku sedme godine nije zatvorila privremena mjerila u poglavljima 23 i 24.

Bonus video: