Vučinović: Podržaćemo Đukanovića ako bude kandidat, vjerovatno neću dočekati ulazak CG u EU

"U našem političkom programu je bilo da želimo samostalnu Crnu Goru, Crnu Goru u NATO integracijama i Crnu Goru u EU integracijama. Ponosna sam što sam dio tima koji je dao doprinos po pitanju samostalnosti Crne Gore, po pitanju NATO integracija i dalje"
102 pregleda 11 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Arhiva Vijesti
Marija Vučinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.12.2017. 16:33h

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative (HGI) i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović najavila je da će ta stranka podržati kandidaturu Mila Đukanovića ukoliko lider DPS bude kandidat vladajuće stranke na predsjedničkim izborima na proljeće.

Ona je istakla da HGI podržava kandidata čiji je jasan cilj ulazak u EU, ali je izrazila i nimalo optimistično očekivanje o trenutku ulaska, istakavši da ona "vjerovatno neće dočekati" taj trenutak.

"U našem političkom programu je bilo da želimo samostalnu Crnu Goru, Crnu Goru u NATO integracijama i Crnu Goru u EU integracijama. Ponosna sam što sam dio tima koji je dao doprinos po pitanju samostalnosti Crne Gore, po pitanju NATO integracija i dalje. Evo, ne znam, vjerovatno neću dočekati ulazak Crne Gore, ali sigurno mislim da smo dobro utrli put i da je HGI po tom pitanju apsolutno prepoznatljiva. Već sada mogu kazati da ćemo na predstojećim predsjedničkim izborima podržati kandidata koji će vrlo precizno trasirati taj put dalje Crne Gore", kazala je Vučinović gostujući u programu kotorskog Skala radija.

Na insistiranje voditelja hoće li će podržati kandidaturu Mila Đukanovića, predsjendica HGI je odgovorila potvrdno.

"Podržaćemo kandidata koji će biti jasan u svojim stavovima, a ako Đukanovič bude jasan, a vjerujem da hoće, mi ćemo ga podržati. Ja kao predsjednica ću ga podržati, to već sada mogu otvoreno kazati", istakla je Vučinović dodajući da "kandidat za predsjdenika koji je neodređen, koji vodi politiku protiv DPS znate, to za mene nije kandidat. Izvolite se izjasniti o svojim stavovima, koji je vaš program, kako vi mislite voditi Crnu Goru dalje u budućnost, da li je to EU, da li je to Rusija. Izvolite odredite put", poručila je opozicionim pretendentima na mjesto predsjednika države, čelnica HGI.

Ona je pohvalila dostignuća Vlade premijera Duška Markovića istakavši da je on lično "vrlo korektan" prema manjinskim strankama i da je HGI "u globalu zadovoljna" realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS.

"Marković je maksimalno korektan i tu mu korektnost treba i vratiti. Ono što smo željeli, mi smo to i dobili, a takav je premijer i prema ostalim strankama koje vrše vlast", poručila je Vučinović.

Kritikovala je uređivačku politiku aktuelnog rukovodstva javnog servisa RTCG ističući da nije dobro "da prva udarna vijest u Dnevniku bude crna hronika, druga udarna vijest crna hronika, a onda deset minuta priče o tome ko je što kazao i uradio Savjetu RTCG".

Složila se sa konstatacijom voditelja da javni servis "treba da da udarni prostor politici Vlade koja je dobila većinsku podršku u Crnoj Gori".

"Ako je neki rezulat Vlade prokomentarisan u Dnevniku u 10 sekundi, a prepiska člana Savjeta sa drugim medijem dva minuta, to nije dobra zastupljenost (Vlade). Javni servis u Crnoj Gori mislim da bi se trebao ugledati na hrvatski javni servis gdje je u udarnom terminu u Dnevniku potpuno jednako zastupljena Vlada i opozicija", istakla je Vučinović.

Komentarišući iniciranje smjene članova Savjeta RTCG koji su navodno, u konfliktu interesa, ona je istakla da "ko god je napravio bilo kakav prekršaj, treba da se makne"

Pare smo uzimali po međusobnom dogovoru

Komentarišući činjenicu da je Vrhovno državno tužilastvu dalo uputstvo Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru da ponovno preispita krivičnu prijavu koju je protiv nje zbog navodnih malverzacija i pronevjere oko 400 hiljada eura stranačkog novca u periodu 2007-2011. podnio bivši visoki fukcioner HGI Mato Marović, Vučinović je kazala da su u tom peridu sve sporne transakcije vršene upravo na način kako je sam Marović predložio.

"Nakon 2006. kada smo dobili svog poslanika u Skupštini Crne Gore na listi DPS, počeli smo dobijati između pet i šest hiljada eura mjesečno za finansiranje stranke. Tada sam pitala naše Predsjedništvo kako ćemo trošiti taj novac i kako ćemo ga pravdati i konsultovala sam se sa strukom. S obzirom da tada to nije bilo zakonski regulisano jer je Zakon o finansiranju političkih partija donešen tek 2009-10, rečeno je da sami odlučujemo o tim sredstvima. To je sve išlo dogovorno. Novac se podizao ne na putne troškove kako uporno plasira dopisnik "Vijesti" iz Tivta, nego pod potpuno drugačijom stavkom", istakla je Vučinović, iako se u Marovićevoj prijavi navodi da je ona navodno, stranački novac uzimala najčešće preko fiktivnih putnih naloga sa manjakvom dokumentacijom, a što su kasnije pokazala i brojne revizije DRI.

Vučinović je kazala da su sa finansijkim poslovanjem HGI bili upoznati svi delegati na godišnjim skupštinama stranke i da su uvijek imali pozitivan izvještaj Nadzornog odbora.

"Paradoks je da je u tome svemu učestvovao i Marović koji me danas tuži za malverzacije. Na njegov nagovor smo mi trošili sredstva kako smo trošili, na njegov nagovor smo pravdali sredstva kako smo pravdali, da bi on nakon što je nastao sukob unutar stranke, došao svojoj naknadnoj pameti i sjetio se da poslovanje HGI nije bilo na način kako je trebao biti, to jest po zakonu.", istakla je Vučinović.

Bonus video: