Vučurović: Formiranje još jedne klasične policijske formacije

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) je komentarišući odredbu da komunalni policajac može da radi u civilu uz odobrenje načelnika, kazala da "nije dužna da se bavi time da li je neko policajac ili komunalni policajac"
732 pregleda 2 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Screenshot
Jovan Vučurović, Foto: Screenshot

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović ocijenio je da će izmjene Zakona o komunalnoj policiji omogućiti formiranje još jedne klasične policijske formacije, koja će se obračunavati sa građanima na protestima.

"Ko je taj ko je procijenio da komunalnoj treba dati ovlašćenja klasične policije?", kazao je Vučurović.

Poslanici u Skupštini Crne Gore su završili raspravu o tom zakonu i o njemu će se naknadno izjasniti.

Izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji je komunalnim policajcima, između ostalog, omogućena upotreba sredstava prinude "samo u slučajevima kada u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije protivpravni napad ili savlada otpor".

Vučurović je ocijenio da u Crnoj Gori policija čuva vlast i diktatora i da će biti formirana još jedna formacija koja će da čuva njega i njegovo bogatstvo.

Ističući da komunalni policajci ne prolaze obuku za klasičnog policajca, ali se od njih traži da obavljaju te poslove, Vučurović je naglasio da sve što u Zakonu piše može dovesti i do konfrontiranja s građanima, jer im se u ruke guraju sredstva sile.

"Šalju nam poruku šta će biti na protestima...Šalju nam takvu poruku da će biti uključena još jedna formacija da batina građane uz one zlikovca iz drugih policijskih formacija. Sve se to nameće ljudima koji nijesu obučeni za ovakvo obavljanje posla“, ocijenio je Vučurović.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je kazala da je namjera zakonskih rješenja da se pomogne komunalnim policajcima pri rješavanju problema sive ekonomije, a ne bilo koji drugi razlog.

"...Ono što je izazvalo dosta pažnje je mogućnost policajca da postupa bez uniforme uz odobrenje načelnika Komunalne policije. Moramo imati u vidu činjenicu da u Crnoj Gori, prema podacima koje imamo na kraju 2018.godine, imamo samo 192 komunalna policajca“, ocijenila je Pribilovićeva.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) je komentarišući odredbu da komunalni policajac može da radi u civilu uz odobrenje načelnika, kazala da "nije dužna da se bavi time da li je neko policajac ili komunalni policajac":

"Da meni priđe neko ko nije u odijelu komunalnog policajca, pa ne znam o kome se radi, neću da ga pogledam. Zamislite da mi još noću priđe..Pa ja kao žena neću da ga pogledam...Možda će da me napastvuje".

Nikola Divanović (DPS) je kazao da imaju intenciju da stvore "super policajce" koji moraju imati kapacitet da u turističkim gradovima budu i turistička policija.

"Dakle, turistička policija, ne samo komunalna...Hrabri me kada vidim poslednjih dana u medijima da su neke opštine došle do tog rješenja da će naplaćivati kazne za nenošenje majice...", rekao je Divanović.

Bonus video: