Vučurović: Šteta što je Fišer dosad ćutao

Fišer je televiziji Vijesti rekao da će kredit od 800 miliona eura zagradnju auto puta opteretiti crnogorski budžet i da zato projekat vidi kao politički
65 pregleda 5 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2014. 14:16h

Nova srpska demokratija (NOVA) ohrabrena je kritikama koje je iznio bivši njemački ambasador Pijus Fišer,koji je saopštio da je imidž Crne Gore obilježen korupcijom i organizovanim kriminalom, sa premalo pravne sigurnosti.

"Ova njegova izjava nas svakako ohrabruje da svim dozvoljenim sredstvima nastavimo borbu protiv korupcije i kriminala,"saopštio je Jovan Vučurović, portparol Nove srpske demokratije i funkcioner DF.

On nje izrazio žaljenje što bivši ambasador uticajne evropske zemlje nije iznio ovaklve stavove dok je bio na diplomatskoj poziciji u Crnoj Gori.

"Naravno, sve ono što je Fišer kazao zna čitava Crna Gora, za koju bi, ipak, bilo važnije i značajnije da je on sve to govorio ranije, odnosno tokom svog mandata u našoj zemlji. Tada je uglavnom ćutao i malo drugačije doživljavao crnogorsku stvarnost, što je, možda, i razumljivo zbog funkcije koju je obavljao i politike koju je zastupao. Međutim, mi se zahvaljujemo Fišeru, koji je ipak progovorio i ova njegova reakcija otkriva mnogo toga, a prije svega kako, realno, u međunarodnoj zajednici gledaju na dugogodišnju vladavinu jednog čovjeka i njegove partije u Crnoj Gori i vezu Đukanovića i DPS-a sa organizovanim kriminalom i brojnim koruptivnim poslovima," navodi se u izjavu Vučurovića.

Političari iz DF godinama upozoravaju, naveo je zvaničnik NOVE, da Crna Gora ima veliki problem sa "režimom koji se vlast održava krađom i zloupotrebama na izborima, i uz punu podršku kriminalnih krugova".

"Gospodin Pijus Fišer se tokom svog mandata mogao uvjeriti u istinitost onoga što je govorila opozicija, o nepravilnostima i nezakonitostima koje je vršila koalicija DPS-SDP, i dobro je da je sada odlučio da progovori o tome.. Za Crnu Goru i demokratske procese koji će uslijediti, je veoma bitno da se sa svih važnih adresa ukazuje na brojne anomalije koje je proizvela Đukanovićeva vlast i on lično, pošto je jasno da on u međunarodnoj zajednici nema onakvu podršku kakvu žele da predstave njegovi mediji i službe koje mu stoje na usluzi.Nije tajna, nego je činjenica da niko ko je javno podržavao predsjednika DPS-a.

Fišer je televiziji Vijesti rekao da će kredit od 800 miliona eura zagradnju auto puta opteretiti crnogorski budžet i da zato projekat vidi kao politički.

Bivši ambasador je izrazio nadu da EK neće aktivirati klauzulu o balansu, navodeći da je međutim “činjenica da rezultati borbe protiv korupcije nisu zadovoljavajući”.“Brojne važne presude za organizovani kriminal i korupciju poništio je Vrhovni sud i nema nijednog važnog slučaja u kome smo došli do pravosnažne presude. Ne može se tako nastaviti”, naveo je.

Za sramnu kampanju "Informera" protiv direktorice MANS-a, on je rekao da je “izvještavanje 'Infomera' neprihvatljivo i monstruozno”.

“Po mom mišljenju, narušava ljudsko dostojanstvo i ljudska prava, i nadam se da neće proći bez posljedica. Suštinski, mediji su kao četvrta sila u društvu i od najvećeg značaja je istraživačko i kritičko novinarstvo za razvoj države,”naveo je bivši ambasador Njemačke.

Bonus video: