Vujanović da kaže kad govori istinu

Vujanović je odbio da zajedno sa parlamentarnim izborima u oktobru raspiše i lokalne izbore za Skupštinu Podgorica i skupštine Golubovci i Tuzi, na šta ga obavezuju izmjene zakona o - Glavnom gradu, teritorijalnoj organizaciji, o lokalnoj samoupravi i o finansiranju lokalne samouprave
7 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.07.2016. 13:28h

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović pozvao je predsjednika države Filipa Vujanovića da raspiše izbore za Podgoricu i dvije gradske opštine Tuzi i Malesija, poručivši mu da poštuje Ustav i prestane da glumi lošeg partijskog vojnika DPS-a.

Abazović je time podržao kolegu iz poslaničkog kluba Nika Đeljošaja (Albanska alternativa) i Demokrate Alekse Bečića. Takođe je pozvao ombudsmana Šućka Bakovića da Vujanovića uputi na poštovanje Ustava, podsećajući da su mu se Demokrate već obratile istim povodom.

Vujanović je odbio da zajedno sa parlamentarnim izborima u oktobru raspiše i lokalne izbore za Skupštinu Podgorica i skupštine Golubovci i Tuzi, na šta ga obavezuju izmjene zakona o - Glavnom gradu, teritorijalnoj organizaciji, o lokalnoj samoupravi i o finansiranju lokalne samouprave.

Abazović i odbornik opozicionog Demokratskog saveza u SO Tuzi Nikola Camaj u petak su Ustavnom sudu podnijeli inicijatvu za ocijenu ustavnosti izmjene Zakona o Glavnom gradu, jer smatraju da su građanima Podgorice povrijeđena prava glasa i jer se suspenduje Ustav. “Ustav jemči pravo na punu lokalnu samoupravu, dok pomenuti zakoni to osporavaju opštini Tuzi i opštini Golubovci i to u dijelu upravljanja reusursima i razvojnim planovima, dok sa druge strane daje pravo na dupli glas i korišćenje duplog budžeta, a ista ta prava se uskraćuju drugim djelovima Glavnog grada,” navodi se u obrazloženju inicijative.

Abazović i Camaj u inicvijativi navode da su osporenim zakonom povrijeđena ustavna načela zabrane diskriminacije, jednakosti građana i jednakosti biračkog prava.

„Takozvani predsjednik države Filip Vujanović , čije je pravo znanje zaista antologijsko, s obzirom na to da je četvrti put shvatio da ne može da se kandiduje za to mjesto, pokušava da dezavuiše javnost kao prilično loš partijski vojnik i šraf u tom mehanizmu. On diskriminiše građane i onemogućava njihovo pravo da se nakon teritorijalnih promjena raspišu izbori za dvije gradske opštine i Podgoricu i konstituišu novi organi. Ako Vujanović misli da nije došlo ni do kakvih teritorijalnih promjena, onda treba javno da kaže da u kontinuitetu laže građane Malesije, kojima su on i njegov partijski šef tokom izbornih kampanja rekli da će imati samostalnu opštinu, a nakon što je izglasan ovaj nakaradni Zakon o Glavnom gradu, rekli su im da imaju opštinu. Sada ispada da nikavih teritorijalnih promjena nije bilo i da nema potrebe za izborima,“ rekao je Abazović za „Vijesti“.

Bonus video: