Vujanović: Dio DPS-a i SDP organizuju hajku na mene

Poručio da ne pripada ni bloku ekstremno srpskog nacionalizma "čiji je sinonim Pavle Đurišić, a ni bloku crnogorskog koji eksponira Drljević"
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 23:27h

Predsjednik Filip Vujanović kazao je da će se do srži boriti protiv ekstremnog crnogorskog nacionalizma “čiji je autor Sekula Drljević kojeg neki još slijede”.

Uvjeren da se protiv njega vodi kampanja crnogorskih nacionalista, Vujanović je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da, iako ima puno napadača, ima i "odličnu kondiciju i strpljenje", jer ga napadi istovremeno "veoma motivišu".

Ističući da borbom protiv nacionalizma čini pravu stvar za Crnu Goru, predsjednik je kazao i da je bio meta uvreda okupljenih na "tajnoj večeri", koju su, sa dijelom crnogorskih javnih ličnosti, organizovali šefovi DPS-a Milo Đukanović i SDP-a Ranko Krivokapić.

Ne bih dozvolio uvrede na moj račun

"Čuo sam i pročitao što su neki od prisutih na tom sastanku pričali o meni i drago mi je što nijesam bio prisutan, jer bi on bio vrlo polemičan. Ne bih dozvolio uvrede na moj račun.

Zahvalan sam Đukanoviću što na njih nije reagovao. Ne reagujući on meni diže rejting, prije svega u mojim očima, a to je meni najvažnije", rekao je Vujanović.

DPS preko "Pobjede" slao poruke

On je naglasio da su mu preko “Pobjede” slate poruke “od jednog dijela države i DPS-a, koji je na kongresu smatrao da ne treba da bude za mene, a dobio sam 95 odsto glasova da budem potpredsjednik”.

Vujanović je kazao i da ga je portparol DPS-a Rajko Kovačević ponizio u jednom javnom istupu

“Mislim da je u DPS-u manje od pet odsto ljudi koji se ne slažu sa mnom, ali su oni mnogo glasniji, zajedno sa koalicionim partnerom DPS-a i predsjednikom tog koalicionog partnera.

Vrlo su glasni i permanentno organizuju hajku na mene”, istakao je Vujanović, tvrdeći da “Đukanović nije ni približno” u tom odnosu prema njemu, te da Đukanović ne uređuje “Pobjedu” iako je na njenom čelu bivši Đukanovićev savjetnik.

Vujanović je kazao i da ga je portparol DPS-a Rajko Kovačević ponizio u jednom javnom istupu, iako ga je navodno branio.

Himna je podijelila Crnu Goru

Poručujući da ne pripada ni bloku ekstremno srpskog nacionalizma "čiji je sinonim Pavle Đurišić, a ni bloku crnogorskog koji eksponira Drljević", Vujanović je kazao da bi mnogi htjeli da disciplinuju njegovu emociju prema čovjeku "koji pripada nacizmu".

Pravi se zamjena teza da Filip nije za vječnu Crnu Goru, iako sam ja za najvječniju"

"Naš narod ne zna da je on na petrovdanskom Saboru 12. jula 1941. glorifikovao Hitlera i Musolinija, nacizam i fašizam Italije i Njemačke. Godinama pričam da je himna podijelila Crnu Goru.

Prije tri godine u Bijelom Polju počinje hajka na mene što ne podržavam tekstopisca, a ne tekst.

Pravi se zamjena teza da Filip nije za vječnu Crnu Goru, iako sam ja za najvječniju", istakao je Vujanović.

On je ponovio stav da će himnu sa zadovoljstvom slušati u prve dvije strofe, "svjestan da je tekstopisac nacista".

Poštuje kanonsko ustrojstvo

Smatrajući da DPS nije vodio velikosrpsku politiku do '97. godine, on je rekao da bi trebalo prevazići tenzije između pravoslavnih vjernika naklonjenim dvijema crkvama.

"Znam da bi i CPC i Mitropolija željeli da ja budem zastupnik njihovih interesa, ali ja samo poštujem kanonsko ustrojstvo", kazao je Vujanović.

On je kritikovao mitropolita SPC-a Amfilohija zbog stava o homoseksualcima, uvjeren da on time ne treba da se bavi, te da niko u Crnoj Gori ne treba da se osjeća diskriminisanim.

Đukanovića nijesam ništa pitao za sat, neka on to objasni javnosti

Vujanović je zadovoljan što je povučena odluka o poslaničkim bonusima, ali nije detaljno komentarisao Đukanovićev sat vrijedan više od 100.000 eura.

"Vjerujte, nijesam ga ni pitao, jer je to stvar privatnosti. Neke stvari privatnosti treba da govore oni na koje se to odnosi", kazao je Vujanović, ističući da bi on bez problema zavrnuo rukav i skinuo sako.

Veliki je zadatak tužilaštva da se rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića. To mora biti prioritet

Smatra i da u ovom trenutku nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima, osuđujući što nije rasvijetljen slučaj paljenja automobila "Vijesti".

"To doživljavam kao divljaštvo. Veliki je zadatak tužilaštva da se rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića. To mora biti prioritet", zaključio je Vujanović. K

omentarišući nedavni Đukanovićev nastup, kada je iznio niz uvreda na račun opozicije, nezavisnih medija i NVO sektora, Vujanović je kazao da je to doživio kao obraćanje lidera partije skupu, na kojem je ono pozitivno prihvaćeno.

"Stvar je stila obraćanja i intonacije kako će se neko obratiti. Vjerovatno je to posljedica povrijeđenosti. Ne možete očekivati, ako nekoga označavate da je euroskeptik, da on svaku riječ odvaga", rekao je Vujanović, tvrdeći da bi, svjestan da to nije istina, pružio ruku onome ko bi mu rekao da je izdajnik, kriminalac i narkoman.

Neću sad da pričam hoću li se opet kandidovati

Vujanović je kazao i da ne razmišlja o političkim ambicijama, ne želeći detaljnije da komentariše glasine da šef DPS-a razmišlja da se vrati na poziciju predsjednika Crne Gore.

"DPS ne razmišlja o tome u nevrijeme. Godinu i po je do izbora. Kada završim mandat razmišljaću o tome, a DPS neka odredi ko mu je najbolji kandidat", rekao je Vujanović, ističući da "mirno spava, što je posljedica mirne savjesti".

Ni prošli put nijesam sa nekim entuzijazmom predložen, rekao sam tada DPS-u da kažu jesam li u prethodnom mandatu radio dobro ili ne

Na pitanje da li je iscrpio mogućnost da ponovo bude šef države nije htio da odgovori: “Zašto bih ja pričao o tome. Imam svoje tumačenje koje zadržavam za sebe.

Ni prošli put nijesam sa nekim entuzijazmom predložen, rekao sam tada DPS-u da kažu jesam li u prethodnom mandatu radio dobro ili ne.

Moje mišljenje je da treba to da bude predsjednik partije kao kandidat. I ako će to biti Milo, ja ću da se iz sve snage uključim u kampanju. Ako bude neko drugi od potpredsjednika, kažite mi gospodo što ja to nijesam dobro odgovorio. Ovo je moj odgovor na vaše pitanje - neka DPS odredi ko mu je najbolji kandidat”.

Vujanović je kazao da je saglasan sa Srđanom Milićem da ne treba stvarati atmosferu da smo država organizovanog kriminala i korupcije, jer to demotiviše strani kapital.

Galerija

Bonus video: