Vujanović: Države Zapadnog Balkana da maksimalno intenziviraju aktivnosti u procesu pristupanja EU

„Treba ga poštovati zbog osjetljivosti Zapadnog Balkana, koji je u prošlosti pokazao da zahtijeva jedan pažljiv i osjetljiv odnos i da je Zapadni Balkan, kao dio Unije, puna garancija i stabilnosti i razvoja regiona“, poručio je Vujanović
1 komentar(a)
Filip Vujanović, Bojko Borisov, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović, Bojko Borisov, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 15.01.2018. 15:39h

Države Zapadnog Balkana treba da maksimalno intenziviraju aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i uvaže šansu koju je Bugarska obezbijedila predsjedavanjem Savjetom EU, poručio je danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Crnogorska delegacija predvođena Vujanovićem boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj.

Vujanović je kazao da posjetu Bugarskoj doživljava za posebnu čast Crnoj Gori, prvenstveno zbog mogućnosti da iskaže bliske i izvanredne odnose dvije države koji, kako je ocijenio, mogu biti primjer u regionu, i čiji se sadržaj i bliskost može i mora proširiti na sferu ekonomije.

"Ali ovaj dan čini posebnim, jer je ovo prvi radni dan Bugarske kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije, u kome je opredijelila za jedan od važnih prioriteta evropsku perspektivnost i povezanost Zapadnog Balkana", rekao je Vujanović na konferenciji za novinare.

To je, smatra on, za Crnu Goru i države Zapadnog Balkana, jasan poziv da maksimalno intenziviraju svoje aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da uvaže šansu koju je Bugarska obezbijedila.

„Treba ga poštovati zbog osjetljivosti Zapadnog Balkana, koji je u prošlosti pokazao da zahtijeva jedan pažljiv i osjetljiv odnos i da je Zapadni Balkan, kao dio Unije, puna garancija i stabilnosti i razvoja regiona“, poručio je Vujanović

On je kazao da ga raduje da je Bugarska uspjela da, u komunikaciji sa Briselom i članicama EU, ishoduje vrlo jasne ciljeve predsjedavanja i korake u tom predsjedavanju za ovih šest mjeseci.

„Dakle, cilj predsjedavanja je da se ojača, ubrza i učini krajnje vidljivom evropska inegracija Zapadnog Balkana“, rekao je crnogorski predsjendik.

Vujanović je istakao da proces izlaska Velike Britanije iz EU neće usporiti kalendar pristupanja država Zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Brisel i države EU nastaviće budžetsku podršku Zapadnom Balkanu u oblasti infrastrukture, i to saobraćajne i energetske.

„Zapadni Balkan ima potrebu da unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu i iskoristi bolje svoje energetske resurse i očekuje da će EU nastaviti sa odnosom intenzivne podrške i pomaganja obnove i jačanja infrastrukture“, naglasio je Vujanović.

On je važnim ocijenio to što je utvrđen odgovarajući okvirni datumi za zajedničke aktivnosti, da se tokom februara saopšti strategija pristupanja država Zapadnog Balkana.

Vujanović je kazao da se Crna Gora, kao i Bugarska, zalaže za pristupanje kroz princip individualnih zasluga.

„Ali se mora znati da ono što se obezbijedilo u procesu pristupanja ima adekvatnu reakciju unutar EU. Da će se tokom aprila mjeseca dati jasni izvještaj o napretku svake države i da će se znati šta se učinilo i šta se sugeriše za dalje“, istakao je Vujanović.

On je ponovio da je Crna Gora posvećena da u procesu pristupanja EU nastavi poziciju lidera, koju je obezbijedila dosadašnjim uspjehom.

„Vjerujem da će to biti i dobar podsticaj za ostale države i šansa da svi zajedno budemo bliži EU“, poručio je Vujanović.

Vujanović je kazao da je Crna Gora i partner i prijatelj Bugarskoj i da je zahvalna za podršku koju je ta zemlja pružila pristupanju NATO-u i prepoznala u Crnoj Gori partnera u procesu pristupanja EU.

Pedsjednik Bugarske, Rumen Radev, rekao je da je posjeta crnogorske delegacije, nakon što je Bugarska preuzela predsjedavanje Savjetom EU, simbolična i ona pokazuje puno stvari.

„Pokazuje, prije svega, da Bugarska visoko ocjenjuje zalaganja koja Crna Gora ulaže u evropskim integracijama i ima određen pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje“, naveo je Radev.

On je ocijenio da Crna Gora predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan kako jedna država može da preduzima duboke, ozbiljne reforme i ostvaruje bolju budućnost i za sebe i svoje susjede.

Radev je ponovio da je perspektiva proširenja na Zapadni Balkan glavni prioritet predsjedavanje Savjetom EU.

Vujanović i on su se, kako je kazao, saglasili da prosperitet može postojati jedino kada postoji bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Što se tiče bilateralnih odnosa, dvije zemlje, Radev je kazao da su zadovoljni nivoom bilateralne robne i turističke razmjene, ali da bi on mogao biti mnogo bolji.

„Zato ćemo raditi na boljoj povezanosti regiona, saobraćajnoj, energetskoj i digitalnoj. Za nas je od izuzetne važnosti da naši građani mogu putovati bolje i češće i slobodnije, jer najvažnija je komunikacija između naših državljana. Time će se ojačati svi ostali kontakti koji se odnose na ulaganja, poslovanje, poslovne veze, obrazovanje i kulturu”, istakao je Radev.

On je saopštio da su na sastanku sa Vujanovićem pokrenuta važna pitanja o projektima koji predstoje i da obje države rade intenzivno na ostvarenju projekta međunarodnog instituta za održive tehnologije sa naučnim centrom.

“Smatramo da ćemo preko naših zajedničkih zalaganja, moći da privučemo i pažnju evropskih institucija”, naveo je Vujanović.

On je pozdravio zalaganje i pristupanje Crne Gore NATO paktu prošle godine i naglasio da suštinska integracija traži duži vremenski period.

“U tom pogledu, Bugarska je spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom, dijeli svoja iskustva i pomaže”, rekao je Radev dodajući da je Crna Gora prepoznala ona područja koja su bitna za razvoj oružanih snaga i da u svakoj od tih oblasti, Bugarska ima stečena ozbiljna iskustva.

Bugarski predsjednik istakao je pregovarački proces sa EU nije lagan, ni brz, i da postoji određeni zamor od očekivanja.

“Ali danas mi pokazujemo upravo to da zajedničkim zalaganjima naš put će biti mnogo sigurniji i uspješniji”, poručio je Radev.

Vujanović se sastao i sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

U saopštenju iz Vujanovićevog kabineta se navodi da je predsjednik Crne Gore čestitao Bugarskoj preuzimanje predsjedavanja EU, napretku i razvoju koji je evidentan u Bugarskoj.

"Zahvalio na podršci Zapadnom Balkanu posebno znajući da je to prostor koji je izuzetno osjetljiv. Kazao da je vizija Bugarske o vezivanju kroz infrastrukturu i različite ekonomske projekte najbolji način za postizanje uspjeha. Bugarsko predsjedavanje je šansa za sve drzave Zapadnog Balkana i veoma je važno sto su svi zvaničnici institucija EU, na zvaničnoj ceremoni početka predsjedavanja, dali podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj integraciji. Pri tome, zastupajući individualni pristup, shodno zaslugama u procesu integracija, predsjednik je ponovio punu posvećenost Crne Gore pristupanju koje će u predsjedavanju Bugarske imati svoju veliku šansku", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Borisov dao punu podršku Crnoj Gori, i saopštio da je prethodna godina bila posvećena afirmaciji Zapadnog Balkana i da je planirano proširenje EU što je veliki uspjeh.

"Konstatovao da treba iskoristiti vrijeme jasne vizije lidera na Balkanu i bugarsko predsjedavanje za postavljanje temelja integracije i napretka", piše u saopštenju.

U razgovoru je učestvovao je minister odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Vujanović se danas u Sofiji sastao i sa predsjednicom Parlamenta Bugarske, Cvetom Karajančevom.

"Vujanović je iskazao zadovoljstvo saradnjom između dva parlamenta koja je izuzetno značajna i u procesu pristupanja Crne Gore EU. Ocijenio je da je crnogorski parlament u proteklom period bio izuzetno efikasan i produktivan jer smo usvojili veliki broj akata koji su dio obaveza prema procesu pridruživanja EU. Iskazao je poštovanje parlamentu Republike Bugarske za ekspertsku pomoć u evropskim integracijama koja je data Parlamentu Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Navodi se i da je Karajančeva ocijenila da je individualna procjena napretka svake države prema EU jedini ispravan pristup integraciji država Zapadnog Balkana u EU.

"Iskazala je očekivanje da će 17. maj, kada će u Sofiji biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, biti još jedna korak u pravcu pridruživanja zemalja regiona Evropskoj uniji", zaključuje se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Bonus video: