Vujanović: Đukanović treba da bude predsjednik ili premijer

Šef države tvrdi i da „apsolutno nikada“ nije čuo bilo kakvu primjedbu predsjedniku DPS-a u bilo kom smislu
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 20:16h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da je bi lider DPS-a Milo Đukanović trebalo da preuzme premijersku ili predsjedničku funkciju, jer je bio nosilac kampanje najjače parlamentarne stranke na oktobarskim izborima.

Uvjeren da njegov povratak ne bi usporio proces evro-atlantskih integracija, Vujanović je, prilikom susreta sa novinarima iz Srbije i Makedonije, te Nezavisnog dnevnika „Vijesti“, koji je upriličila Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), rekao da se priča na tu temu mora postaviti na principijelnu ravan.

„Ako je on lider neke partije i ako taj lider nosi ono što je vrijednost i poruka te partije, a on je bio i lider liste, mislim da treba da preuzme državne dužnosti, da bude ili premijer ili predsjednik države, da djeluje sa državne funkcije i da je to prosto nešto što sa aspekta principa ima svog smisla. Da li će to biti funkcija predsjednika države ili vlade, to je stvar opredjeljenja ličnog i partijskog, na koje ne možete uticati“, pojasnio je Vujanović.

Navodeći da Đukanović ima svoje privatno viđenje onoga što treba da bude njegova pozicija, Vujanović je podsjetio da je bivši premijer državne funkcije „napuštao vodeći se nekim privatnim razlozima koji su imali svoju državnu refleksiju“.

Šef države tvrdi i da „apsolutno nikada“ nije čuo bilo kakvu primjedbu predsjedniku DPS-a u bilo kom smislu.

„Da se saopštila uzeo bih je sa posebnom ozbiljnošću i smatrao da i javnost treba da zna šta je meni saopšteno. Ne mislim da bi on ni na koji način usporio evro-atlanstki put Crne Gore“, rekao je Vujanović, navodeći da će od Đukanovićevog ličnog doživljaja zavisiti da li će se vratiti na mjesto predsjednika vlade ili države.

Govoreći o tome je li DPS zaslužio da podršku manjina za parlamentarnu većinu, s obzirom na dešavanja u prvoj polovini 90-ih, te izostanku presude koja se tiču deportacije Muslimana, Vujanović je rekao da je koalicija sa manjinama prirodna.

On je kazao da u kontaktima sa ministrom (Rafetom) Husovićem i ljudima iz HGI „nije čuo neku primjedbu na funkcionisanje koalicije“

„Ne bih se složio da se u onim predmetima za koje su manjine posebno zainteresovane nije činilo u pravosudnom sistemu ono što što se moglo. Moramo konstatovati neke presude koje se tiču tog teškog i zlog vremena. Prve presude za ratni zločin su bili predmeti koje je Crna Gora pravodusno završila. Sad je predmet za Bukovicu i deportaciju aktivan, treba sudu da ostavimo da sudi i to je ono što ne može da se prigovori“, rekao je Vujanović.

On je kazao da u kontaktima sa ministrom (Rafetom) Husovićem i ljudima iz HGI „nije čuo neku primjedbu na funkcionisanje koalicije“.

„Ali sam čuo očekivanja koja su saopštili da se sa aspekta interesa manjinskih naroda dovrši formiranje opština Tuzi i Petnjica, da se ostvari veća zastupljenost u državnim strukturama, da se obezbijedi poštovanje korišćenja nacionalnih simbola“, rekao je Vujanović.

Galerija

Bonus video: