Vujanović: Dužan sam da raspišem izbore

"Kako je ova odluka danas objavljena u Službenom listu CG i stupila na snagu to je moja izričita obaveza da sjutra raspišem izbore"
51 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 16:13h

Predsjednik Filip Vujanović saopštio je danas da nije ovlašćen da cijeni zakonitost odluke skupštine opštine, niti bilo kog organa lokalne samouprave, jer bi time preuzeo nadležnosti koje mu ne pripadaju.Vujanović je u odgovoru lider SNP-a Srđanu Miliću podsjetio da je Skupština opštine Andrijevica, donijela 29. decembra, odluku o skraćenju mandata, a da je predsjednik Crne Gore shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika dužan da raspiše izbore narednog dana od dana stupanja na snagu ove odluke. "Kako je ova odluka danas objavljena u Službenom listu CG i stupila na snagu to je moja izričita obaveza da sjutra raspišem izbore", poručio je Vujanović. On je rekao da vjeruje da će se Milić saglasiti sa njim da Predsjednik Crne Gore nije ovlašćen da cijeni zakonitost odluke skupštine opštine, niti bilo kog organa lokalne samouprave, jer bi time preuzeo nadležnosti koje mu ne pripadaju. SNP: Nastavlja se pravno nasilje

Socijalistička narodna partija (SNP) poručila je danas predsjedniku Filipu Vujanoviću da nijesu ispunjeni uslovi na osnovu kojih bi mogao donijeti zakonitu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za izbor odbornika u Skupštini opštine Andrijevica.U otvorenom pismu Vujanoviću, iz SNP su naveli da tu ocjenu zasnivaju na činjenici da je presudom Upravnog suda 16. februara poništena Odluka Skupštine opštine Andrijevica kojom je predsjednik lokalnog parlamenta, Veselin Radenović, razriješen dužnosti, prije isteka vremena, na kojem je biran.

Iz SNP su ukazali i da ocjenu da nijesu ispunjeni zakonski uslovi za raspisivanjem izbora u Andrijevici zasnivaju i na presudi Upravnog suda od 20. februara kojom je poništena Odluka Skupštine opštine Andrijevica o izboru predsjednika parlamenta.

Iz te stranke podsjećaju da je presudom Upravnog suda 24. februara poništena Odluka Skupštine opštine Andrijevica o izboru predsjednika te opštine."Donesene presude Upravnog suda obavezivale su na izvršenje. Međutim, umjesto poštovanja donesenih presuda, i stvaranja uslova za funkcionisanje lokalne samouprave u opštini Andrijevica, nastavljeno je pravno nasilje, i isti akteri su 10. i 19. marta ponovo su donijeli iste nezakonite odluke", kaže se u pismu SNP-a Vujanovića.

Galerija

Bonus video: