Vujanović i Ivanić: Problem oko Sutorine je završen

"Zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je pitanje samo vremena kada ćemo potpisati sporazum. I mislim da je saradnja naša u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo", poručio je Vujanović.
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Mladen Ivanić, Foto: Trebinje.rs.ba
Filip Vujanović, Mladen Ivanić, Foto: Trebinje.rs.ba
Ažurirano: 04.07.2015. 19:49h

Problem oko Sutorine je završen i između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) nema otvorenih pitanja, ocijenili su crnogorski predsjednik, Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, nakon neformalnog sastanka u Trebinju.

Vujanović je novinarima kazao da je pitanje Surtorine zatvoreno i da je samo pitanje vremena kada će sporazum o granici biti potpisan.

On je kazao da ovog puta, kao ranije, može konstatovati da između dvije države nema otvorenoih pitanja, da postoji otvoren prostor za saradnju, kao i da dvije države mogu biti primjer za region.

"Zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je pitanje samo vremena kada ćemo potpisati sporazum. I mislim da je saradnja naša u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo", poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, sagovornici su konstatovali da treba podržati ono što je počelo u Berlinskom procesu i ono što je u Briselskom sporazumu predsjednika vlada dogovoreno.

"Tu mapu zajedničkih projekata regiona apsolutno ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice i obezbijediti da se ti projekti koje Evropska unija (EU) podržava što prije realizuju", kazao je Vujanović.

To, kako je rekao, znači da u oblasti putne infrastrukture, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese.

Zajednički interesi, kako je dodao, postoje i u oblasti energetske infrastrukture, ukazujući na projekat hidroenergetske strukture koja je potencijal i Crne Gore i BiH, ali i Srbije.

"U Crnoj Gori postoji raspoloženje da se uz jedan dobar projekat ekološkog ispitivanja prostora Buk – Bijela razmotri u okviru generalnog odnosa hidroenergetskih potencijala", naveo je Vujanović.

Time se, kako je rekao, stvara mogućnost da BiH kao veliki potencijalni izvoznik struje, jednako i Srbija, preko Crne Gore sa svojim potencijalima realizuje izvoz prema Italji.

"Svi zajedno imamo mogućnost da iskoristimo svoje potencijale, posebno hidroenergetske u svakom svom sadržaju”, kazao je Vujanović, dodajućida je sa Ivanićem razgovarao i o projektima putne infrastrukture.

On se zahvalio gradonačelniku Trebinja za izjave tokom postojanja pitanja Sutorine.

“On je to postavio na pravi način. Potencirao odnose Trebinja i Herceg Novog u smislu punog prijateljstva”, naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima i on i Ivanić podržavaju ono što je interes i Republike Srpske i BiH i Crne Gore.

"Tri opštine, Trebinje, Nikšić i Herceg Novi, imaju maksimalnu saradnju da koriste kompatibilne prostore i resurse za tu saradnju i da afirmišu prijateljstvo tri grada koje je u funkciji sva tri grada i u funkciji obije države", rekao je Vujanović.

Ivanić kazao je da i on i Vujanović smatraju da je bitno da Trebinje, Nikšić i Herceg Novi, Hercegovina i Crna Gora imaju dobre odnose.

"Ono što je nama obojici drago jeste i činjenica da između dvije zemlje nema nikakvih problema. Da smo mi konačno završili problem Sutorine”, rekao je Ivanić.

On je kazao da se nada da će vrlo brzo potpisati sporazum o granici i da će Crna Gora i BiH biti praktično prve države u regionu koje će bez ikakvih problema imati potpisan ugovor o granici.

"Zaista očekujemo da se i u Crnoj Gori još jednom razmotri pitanje one deklaracije kojom je praktično Buk – Bijela svojevremeno dovedena u pitanje. Mislimo da bi to trebalo razriješiti iz više razloga”, rekao je Ivanić.

On je objasnio da je to potrebno prvo zbog ukupnog potencijala, ali i zbog potrebe da se konačno završi put koji bi trebalo da ide prema Plužinama.

Time bi se, kako je kazao, dvije države povezale u duhu istinskih evropskih vrijednosti.

"Uvjeren sam da ćemo zato imati saradnju i podršku i evropskih institucija, jer svima je interes dobrih odnosa između BiH i Crne Gore”, zaključio je Ivanić.

Bonus video: