Vujanović i Tači: Skupština Kosova da ratifikuje sporazum o granici - Vijesti.me
SASTALI SE U VILI GORICA

Vujanović i Tači: Skupština Kosova da ratifikuje sporazum o granici

Vujanović i Tači su u zajedničkoj izjavi pozvali nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije

Hašim Tači, Filip Vujanović
Hašim Tači, Filip Vujanović (Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

Predsjendik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Kosova Hašim Tači sastali su se danas u Podgorici u Vili Gorica u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

"Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz  ispunjavanje  obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan", navodi se u saopštenju.

Hašim Tači, Filip Vujanović
Hašim Tači, Filip Vujanović(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

U saopštenju se dodaje da su Vujanović i Tači u zajedničkoj izjavi pozvali nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije.

"Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma", zaključuje se u saopštenju.