Vujanović na prijemu kod Obame i Ban Ki Muna

"Konstatovao je da je Crna Gora država koja može biti primjer u region kako u ostvarenim reformama tako i po liderstvu u procesima integracija"
188 pregleda 20 komentar(a)
Filip Vujanović, Obame
Filip Vujanović, Obame
Ažurirano: 29.09.2015. 22:24h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je na tradicionalnom prijemu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun-a u Njujorku.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Ban Ki Mun je konstatovao da je ovogodišnje zasijedanje Generalne skupštine UN istorijsko, jer obilježava 70. godina formiranja ove organizacije, utvrdila je agendu održivog razvoja do 2030. godine i imalo najveći broj predsjednika država i Vlada za učesnike Skupštine u istoriji UN-a.

"Konstatovao je da je Crna Gora država koja može biti primjer u region kako u ostvarenim reformama tako i po liderstvu u procesima integracija. Iskazao je poštovanje za aktivnu ulogu Crne Gore u okviru regionalne saradnje i zadovoljstvo za uslove koje naša država obezbjeđuje agencijama UN u Crnoj Gori. Saopštio je uvjerenje da će Crna Gora i nadalje biti odgovoran član Ujedinjenih Nnacija obezbjeđujući uslove za ostvarenje projekta UN u našoj državi", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore se saglasio sa ocjenom Generalnog sekretara o istorijskom značaju ovogodišnjeg zasijedanja Generalne skupštine kao i položaja Crne Gore u regionu i vrednovanja njenih reformi i dostignuća. Iskazao je zadovoljstvo što je Generalni sekretar Ban Ki-moon prije tri godine imao zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

"Takođe zadovoljstvo što je zajedno sa zamjenikom Generalnog sekretara UN-a Jan Elijason-om prošle godine otvorio Eko-zgradu UN u Podgorici, u kojoj su smještene sve agencije UN koje djeluju u Crnoj Gori. Ovakva organizacija rada i smještaj agencija je jedinstven primjer u Jugoistočnoj evropi čime se omogućava efikasno djelovanje ovih agencija", dodaje se u saopštenju Kabineta,

Predsjednik je naglasio poštovanje za lični doprinos Generalnog sekretara za ovakvu respektnu poziciju Crne Gore u UN, ubijeđen da će i u budućim aktivnostima Crna Gora promovisati temeljne vrijednosti UN-a i učestvovati u ostvarivanju njene misije.

Vujanović učestvuje na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, a u sjedištu UN je prisustvovao i Samitu lidera o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Samit lidera otvorio Barak Obama, koji je i domaćin Samita.

Bonus video: