Vujanović ne želi da komentariše da je po bilo čijem interesu zakazao izbore u Tivtu

U saopštenju se navodi da je Vujanović uvažavajući parlamentarni dijalog, i želeći njegov uspjeh, više puta javno saopštio da će sa zadovoljstvom prihvatiti dogovor o terminu ovogodišnjih parlamentarnih izbora vjerujući da će se i taj termin i usaglasiti
8 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2016. 20:36h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ne želi da komentariše, jer smatra insinuacijom, da je po bilo čijem očekivanju ili interesu izbore u Tivtu zakazao za 17. april, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Iz kabineta predsjednika je rečeno da je zakazivanjem ovih izbora Predsjednik Crne Gore izvršio svoju zakonsku obavezu, i da nije zakazao izbore povrijedio bi zakone i onemogućio legalno funkcionisanje lokalne samouprave u Tivtu.

"Naime, prema članu 42 Zakona o lokalnoj samoupravi izbore za Skupštine opštine raspisuje Predsjednik države tako da se oni imaju održati najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštini. Prema članu 14 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana a prema članu 13 stav 3 istog zakona dan održavanja izbora je neradni (nedjelja ). Na temelju prethodno citiranih odredbi, a imajući u vidu da je mandat odbornika u Skupštini opštine Tivat potvrđen 07.05.2012. godine, što znači da ističe 07.05.2016. godine, izbori u ovoj opštini se moraju održati najkasnije u nedjelju 17. aprila 2016. godine. Upravo za taj dan, dakle poslednji mogući, Predsjednik Crne Gore je i zakazao izbore u Tivtu", saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Iz Vujanovićevog kabineta su kazala da je bez ikakvog osnova navod u reakciji Građanskog pokreta URA, da je ova odluka donijeta neprimjereno.

"Ovo zbog izostanka konsultacija sa liderima partija koji su u procesu pregovora o slobodnim i fer izborima koje je, ne sporeći zakonsko ovlašćenje Predsjednika, prema navodima URA trebalo obaviti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je neprimjeren stav da je Vujanović ignorisao napore parlamentarnog dijaloga zakazujući ove izbore.

"Kako je navedeno Predsjednik države je imao izričitu obavezu zakazivanja izbora u Tivtu sa vrlo jasno određenim rokom zakazivanja i čak danom u kome će se održati. Opredijelio je poslednju nedjelju za zakazivanje izbora – 17. april upravo uvažavajući, a ne ignorišući, parlamentarni dijalog. Da je ignorisao parlamentarni dijalog, mogao je zakazati izbore prije četrdesetak dana i zakazati ih za jednako toliko dana ranije", kazali su iz Vujanovićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Vujanović uvažavajući parlamentarni dijalog, i želeći njegov uspjeh, više puta javno saopštio da će sa zadovoljstvom prihvatiti dogovor o terminu ovogodišnjih parlamentarnih izbora vjerujući da će se i taj termin i usaglasiti.

"Niti jednom jedinom riječju niti jedan učesnik parlamentarnog dijaloga nije se obratio Predsjedniku Crne Gore u povodu termina lokalnih izbora u Tivtu. Da se obratio maksimalno se moglo uvažiti opredjeljenje izbora za najkasniji dan a to je upravo 17. april ove godine. Predsjednik ne želi da komentariše, jer smatra insinuacijom, da je po bilo čijem očekivanju ili interesu opredijelio navedeni datum lokalnih izbora u Tivtu", kazali su iz kabineta.

U saopštenju se dodaje da je Vujanović ubijeđen da je URA toga svjesna i uvjeren da je ta vrsta insinuacije bila izraz patijske potrebe a ne iskrenog viđenja.

"Bez obzira na navedeno Predsjednik Crne Gore, izričito i isključivo, poštujući zakon, spreman je da izađe u susret učesnicima parlamentarnog dijaloga. Ponavljamo izričito i isključivo poštujući zakon. To ukazuje na put rješenja koje Predsjdsjednik pretpostavlja da Parlament zna. Predsjednik države iskazuje raspoloženje da i u kreiranju tog rješenja da svoj doprinos", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: