Vujanović: Nepriznavanje Jerusalima za prijestonicu nije suprostavljanje Trampu

"Crna Gora ima potrebu da intenzivno gradi svoje odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i maksimalno podržava mirovni proces koji se vodi, smatrajući da to, prije svega, treba biti dijalog dvije države u funkciji njihovih suvereniteta i afirmacije"
8 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2018. 08:44h

Odbijanje Crne Gore da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela nije suprostavljanje američkom predsjedniku Donaldu Trampu i odlukama Sjedinjenih Američkih Država, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On smatra da su to tako protumačili u SAD-u.

To je, kako je Vujanović kazao u intervjuu Glasu Amerike, pokazatelj da Crne Gora podržava mirovne pregovore na Bliskom Istoku.

"Crna Gora ima potrebu da intenzivno gradi svoje odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i maksimalno podržava mirovni proces koji se vodi, smatrajući da to, prije svega, treba biti dijalog dvije države u funkciji njihovih suvereniteta i afirmacije. Mi smo smatrali da sve treba da bude u toj funkciji i u tom smislu se nadamo da se ništa u tom mirovnom procesu neće poremetiti", istakao je Vujanović.

On vjeruje da se bilo koji stav Crne Gore u Ujedinjenim nacijama može tumačiti samo kao stav naklonosti uspjehu u mirovnim pregovorima i dobrim odnosima Palestine i Izraela.

"Vjerujem da se to tako razumjelo i u SAD-u", dodao je Vujanović.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru, velikom većinom glasova osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

I Crna Gora je glasala je za taj Nacrt rezolucije, tekst koji nije obavezujući.

Bonus video: