Vujanović o zakazivanju izbora u Petnjici: Bio sam ograničen rokovima

"...Nema razloga zbog kojeg izbori ne bi bili održani u zakazanom terminu“
12 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2013. 14:31h

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović, kazao je da je prilikom zakazivanja izbora u Petnjici bio ograničen rokovima, i da će Opštinska izborna komisija biti formirana do 23. septembra.

Vujanović je u ponedjeljak raspisao izbore u Petnjici za 16. novembar, a predstavnici opozicije su ocijenili da je ta odluka bila nezakonita jer prije raspisivanja izbora morala biti formirana Opštinska izborna komisija (OIK).

Komentarišući ocjene opozicije, Vujanović je kazao da će se OIK formirati u primjerenom roku.

„OIK će se formirati do 23. septembra. Bio sam vezan rokovima za zakazivanje izbora, i nema razloga zbog kojeg izbori ne bi bili održani u zakazanom terminu“, rekao je Vujanović novinarima nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Golubović: Vujanović je izbore raspisao u skladu sa zakonom

Predsjednik Vujanović raspisao je izbore u Petnjici u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, a crnogorski parlament je sada obavezan da imenuje članove OIK, ocijenio je generalni sekretar Zajednice opština, Rajko Golubović.

“Sada je obaveza Skupštine da imenuje članove OIK-a u skladu sa obavezama iz tog akta koji ne predviđa rok do kada to mora da se obavi”, rekao je Golubović.

On je dodao da bi bilo logično i potrebno da parlament imenuje članove OIK-a prije početka roka za dostavljanje izbornih lista za odbornike koji počinje 23. septembra.

“Siguran sam da je Vujanović imao u vidu ove okolnosti i da je ostalo sasvim dovoljno vremena da Skupština imenuje Opštinsku izbornu komisiju i tako se omoguće sve utvrđene pretpostavke za sprovođenje izbora u skaldu sa zakonom”, ocijenio je Golubović.

Bonus video: