Vujanović: Odgađanje ratifikacije Sporazuma ne kvari odnose sa Kosovom - Vijesti.me
PREDSJEDNIK CRNE GORE U MOJKOVCU

Vujanović: Odgađanje ratifikacije Sporazuma ne kvari odnose sa Kosovom

Predsjednik Crne Gore je kazao da je unutrašnja je stvar Kosova kada će ratifikovati Sporazum

Filip Vujanović
Filip Vujanović (Foto: Beta-AP)

Odlaganje ratifikacije Sporazuma o demarkacije granice između Crne Gore i Kosova neće uticati na odnose Prištine i Podgorice, ocijenio je predsjednik države, Filip Vujanović.

On je podsjetio da je Crna Gora ratifikovala taj Sporazum.

"Kada će ga ratifikovati Kosovo stvar je njihovih unutrašnjih odnosa. Mi sa strpljenjem očekujemo ratifikaciju“, rekao je Vujanović novinarima u Mojkovcu gdje je prisustvovao proslavi Dana Opštine.

On je kazao da je unutrašnja je stvar Kosova kada će ratifikovati Sporazum.

"Nikakvog razloga nema za nervozu. Prema tome i mi to strpljivo očekujemo u onoj dinamici koja bude Kosovu odgovarala“, rekao je Vujanović.

Upitan da prokomentariše nedavne proteste na granici, on je kazao da ni to ne treba na bilo koji način da utiče na odnose Crne Gore i Kosova.

„To je prosto iskaz raspoloženja građana koji su izašli. Ja očekujem da će kosovski parlament obezbijediti onu većinu koja je neophodna i apsolutno sam uvjeren da to ne može na bilo koji način uticati na naše odnose“, istakao je Vujanović.

On je, komentarišući, širenje bolesti kvrgave kože goveda, naglasio da je to stvar eksperata.

„Mislim da to treba da se saopšti iz nadležnog Ministarstva. Ono što je nesumnjivo mora se naći način da se sanira šteta poljoprivrednicima. Ja sam ubijeđen da će naći način i da će se kroz tu sanaciju obezbijediti da se obnovi stočni fond, i da se sanira šteta koja se desila“, rekao je Vujanović.

On je kazao da mogući izlazak Demosa iz Vlade izbornog povjerenja neće uticati na izbore koji su zakazani već na jesen.

„Mislim da to nema nikakvog značaja. Izbori su zakazani i oni će se održati 16. oktobra i nema niti jednog razloga da se izbori odlažu“, naveo je Vujanović.

Svako odlaganje izbora bi, prema njegovim riječima značilo da ne poštujemo mandat postojećeg Parlamenta, samim tim i Vlade i uvodilo državu u stanje za koje apsolutno nema nikakve potrebe da se događa.