Vujanović: Partije treba da djeluju u Skupštini

"Samo u Skupštini partije mogu kvalitetno predstavljati građane koji su ih birali i ostvarivati ciljeve kojima su posvećeni uključujući i unapređenje izbornog i ukupnog zakonodavstva“
1025 pregleda 3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Filip-vujanovic.me
Filip Vujanović, Foto: Filip-vujanovic.me

Parlamentarne stranke treba da djeluju u Skupštini, poručio je bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović i ocijenio da ne treba mijenjati i proširivati ovlašćenja Predsjednika Crne Gore.

"Samo u Skupštini partije mogu kvalitetno predstavljati građane koji su ih birali i ostvarivati ciljeve kojima su posvećeni uključujući i unapređenje izbornog i ukupnog zakonodavstva“, kazao je Vujanović u intervjuu agenciji MINA.

On je rekao da ga izbor za predsjednika Crne Gore u državnoj zajednici sa Srbijom i dva izbora za predsjednika nezavisne Crne Gore ispunjavaju najvećim zadovoljstvom i ponosom.

"Biti predsjednik države čija je nezavisnost obnovljena referendumom i predstavljati je u Ujedinujenim nacijama, kada je aklamacijom primljena u članstvo,je najviša čast koja se može doživljeti. Svoju nezavisnost trebamo da čuvamo kao najveću vrijednost jer smo je obnovili demokratski uz priznanje ukupne medjunarodne zajednice“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, biti na važnim državnim dužnostima u Crnoj Gori - od zajedničke države sa Srbijom, preko državne zajednice sa njom, pa do nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore - je ostvarenje najvećeg državnog sna.

"Bio sam predsjednik Vlade koja je Srbiji nudila različite modele državnog suživota - od državne zajednice do saveza nezavisnih država - a onda sam sa tadašnjim i sadašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem potpisao kapitalno važan sporazum za Crnu Goru-Beogradski sporazum-koji je bio osnova referenduma o obnovi državne nezavisnosti“, rekao je Vujanović.

Vodila se, kaže on, državna politika strpljenja i postupnosti u najvećem interesu svih njenih građana.

"Državno to doživljavam kao maksimum. Ekonomski, iako regionalni lideri po obimu investicija, po broju stanovnika, iako među vodećima u Evropi, mogli smo više. Nijesmo jer smo precjenjivali sebe i podcjenjivali prolaznost vremena i šanse koju smo imali“, ocijenio je Vujanović.

On je kazao da ga raduje da je Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem posvećena valorizaciji vrijednih investicioninih potencijala od kojih značajno zavisi kvalitet života naših građana.

Odgovarajući na pitanje o ovlašćenjima koje shodno Ustavu ima predsjednik države, Vujanović je kazao da ne misli da treba mjenjati i proširivati ovlašćenja Predsjednika Crne Gore.

"Predstavljajući Crnu Goru, u njoj i inostranstvu, i vršeći druga ovlašćenja i dužnosti, u prilici je da pomogne maksimalnom dobru države i njenih gradjana. Sa posebnim poštovanjem vrednujem napor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da iskaže uvažavanje našeg iseljeništva i poveća nivo investicija čemu su bile posvećene i njegove posjete Argentini i Paragvaju“, rekao je Vujanović.

Govoreći o pojedinim ocjenama da je došlo vrijeme za promjenu Ustava, Vujanović je kazao da sve ono što ne ugrožava interese nezavisne, građanske, medjunacionalno i ukupno skladne države može se mjenjati i unaprjeđivati.

"Mjenjati i unaprjeđivati uz maksimalno široku podršku,poštujući najveće standarde, i uz jasnu posvećenost ukupnom dobru svih naših građana“, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje da li je optimista da će na vrijeme biti izabrani Vrhovni državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda kojima naredne goduine ističe mandat i kakva je njegova poruka političarima, Vujanović je kazao da je nezavisno i snažno pravosuđe temelj svake demokratske države i garancija zaštite prava i sloboda građana.

"Time i ugleda države u međunarodnoj zajednici. Zato je svaka vlast- i zakonodavna i izvršna-dužna da obezbjedi i sudu i ukupnom pravosuđu uslove za nezavisnost i uspješnost.Uvjeren sam da će i biti tako“, rekao je Vujanović.

On je kazao da, i dok je bio na državnim dužnostima i sada, nikada nije ocjenjivao rad pravosudnih organa.

"Takva ocjena je, uvijek i svuda, miješanje u njihov rad a to sebi nikada nijesam dozvoljavao tim prije što sam prije državnih obavljao poslove upravo u pravosuđu. U brojnim prilikama i na međunarodnim skupovima sa posebnim zadovoljstvom doživljavao sam iskaze visokog uvažavanja našeg pravosuđa“, kazao je Vujanović.

Bonus video: