Vujanović pomilovao Koljčevića za krađu glasova

Koljčević je bio osuđen na 30 dana zatvora zbog falsifikovanja potpisa u biračkom spisku na predsjedničkim izborima 2008.
206 pregleda 89 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2016. 06:28h

Predsjedinik Crne Gore Filip Vujanović pomilovao je aktivistu Demokratske partije socijalista (DPS) Petra Koljčevića, osuđenog zbog falsifikovanja pet potpisa u biračkom spisku na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Koljčević je, zbog falsifikovanja potpisa 14 osoba, osuđen na 30 dana zatvora i isplatu 759 eura sudskih troškova. Vujanović je kao jedan od četiri kandidata pobijedio na izborima 2008.

Prema podacima koje su “Vijesti” ranije dobile iz kabineta predsjednika države, Vujanović je odluku o pomilovanju donio 2012. godine, godinu nakon što je podgorički Osnovni sud Koljčevića osudio na minimalnu zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela “falsifikovanje službene isprave”. Za to krivično dijelo članom 414 stav 1 Krivičnog zakonika predviđena je kazna od 30 dana do pet godina zatvora.

Koljčević je pred sudom priznao da je, kao predsjednik biračkog odbora, na biračkom mjestu 117 A u Dinoši falsifikovao potpise četiri osobe koje su u to vrijeme bile u Sjedinjenim Američkim Državama. On je falsifikovao i potpis osobe koja je u to vrijeme vrijeme bila u pritvoru u Beogradu.

Koljčević je i danas član podgoričkog odbora DPS-a.

Krivičnu prijavu protiv Koljčevića podnio je tadašnji predsjednik podgoričkog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović, optužujući ga da je falsifikovao 16 potpisa mještana koji su se nalazili u SAD.

Kako se navodi u presudi sudije Zorana Šćepanovića, Koljčević je pred sudom priznao da se u birački spisak potpisao umjesto pet mještana Dinoše, iako nijesu glasali na izborima. On je rekao da su “sva lica koja se navode u optužnici njegove komšije, te da je tada znao da se oni ne nalaze ovdje već u inostranstvu”.

“Sud je cijenio i navode odbrane kada kaže 'da tada nije gledao kada se potpisao umjesto navedenih lica, o kojim licima se radi', koja je u tom pravcu nelogična, protivurječna i očigledno motivisana potrebom da nađe opravdanje za preduzete radnje, a sve u nastojanju izbjegavanja krivično-pravne odgovornosti, odnosno ostvarivanja što povoljnije krivično-pravne pozicije”, navodi se u presudi.

Prema Ustavu, predsjednik države ima pravo da daje pomilovanja, nakon što mu Ministarstvo pravde dostavi spisak zahtjeva za amnestiju. Zakonom o pomilovanjima predviđeno je, između ostalog, da prilikom donošenja odluke o amnestiji, između ostalog, treba uzeti u obzir i podatke o ranijoj osuđivanosti. U presudi Koljčeviću navodi se da je dva puta bio novčano kažnjavan dok je 1996. godine osuđen na kaznu od šest mjeseci zatvora.

Iz Vujanovićevog kabineta “Vijestima” nijesu odgovorili zbog čega je predsjednik pomilovao Koljčevića iako je falsifikovao potpise u biračkom spisku, da li je prije odluke o pomilovanju tražio mišljenje Ministarstva pravde i da li je bio upoznat sa činjenicom da je Koljčević aktivista DPS-a. Iz Vujanovićevog kabineta nijesu odgovorili ni da li je predsjednik znao da je Kolječević već bio osuđivan.

Prema izvještaju Savjeta Evrope, Crna Gora se 2013. nalazila u vrhu zemalja po broju pomilovanja. Tada je navedeno da je Vujanović samo u 2012. godini pomilovao 142 osuđenika. U izvještajima Evropske komisije za 2014. i 2015. godinu navodi se da je broj pomilovanja značajno smanjen.

Bonus video: