Vujanović: Sačuvaćemo liderstvo u evropskim integracijama

"Novi narativ i viziju Zapadnog Balkana možemo kreirati samo ako uvažimo geografske, istorijske i vrijednosti ukupnih potencijala ovog regiona", kazao je bivši predsjednik
643 pregleda 1 komentar(a)
Iz Bakua, Foto: Kancalarija Predsjednika Crne Gore 2003-2018.
Iz Bakua, Foto: Kancalarija Predsjednika Crne Gore 2003-2018.

Crna Gora će sačuvati liderstvo u evropskim integracijama da bi, vrednujući individualni pristup, doprinjela evropskoj integraciji regiona, rekao je bivši predsjednik države Filip Vujanović.

On je učestvovao je na VII Globalnom Baku Forumu koji se održava u Bakuu, u organizaciji Nizami Ganjavi internacionalnog centra iz Azerbejdžana.

"Novi narativ i viziju Zapadnog Balkana možemo kreirati samo ako uvažimo geografske, istorijske i vrijednosti ukupnih potencijala ovog regiona", kazao je Vujanović.

On je rekao da su privredni i potencijali nauke i kulture Zapadnog Balkana ogromni i neiskorišćeni.

"Na ovoj osnovi novi narativ Zapadnog Balkana je nužan a vizija do 2030. godine jasna. Dosadašnji narativ je udaljavao države, narode i gradjane, usporavao integracije i otežavao razvoj", kazao je Vujanović.

On smatra da novi narativ treba da olakša i osigura evropske integracije Zapadnog Balkana, da afirmiše dijalog i sporazumjevanje.

"Novi natativ ne smije da dozvoli da Zapadni Balkan bude žrtva i talac istorije i mora da mobiliše sve naučne i ekspertske potencijale i kreativnost mladih koji treba da ostanu u regionu i posvete mu se", ocijenio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, takav narativ i takvu viziju ima Crna Gora.

"Od Beogradskog sporazuma Crne Gore i Srbije, koji joj je omogućio državnu samostalnost, preko privremenog graničnog sporazuma sa Hrvatskom oko poluostrva Prevlaka, do sporazuma o državnoj granicu sa BiH i Kosovom. Crna Gora je pokazala da je dijalog osnov sporazuma a kompromis model suživota i budućnosti", kazao je Vujanović.

On je poručio da će Crna Gora sačuvati liderstvo u evropskim integracijama da bi, vrednujući individualni pristup, doprinjela evropskoj integraciji regiona.

"Crna Gora ne želi da sadašnjost i budućnost žrtvuje zbog prošlosti i spremna je da afirmiše regionalnu saradnju i evropske integracije uz ekspertsku pomoć EU i svojih kreativnih potencijala posebno uvažavajući interese mladih", rekao je Vujanović.

On je najavio da će već narednog mjeseca u Crnoj Gori eksperti EU, naučnicu i akademici dati viđenje odnosa na Zapadnom Balkanu u oblasti nauke, istraživanja i inovacija.

Bonus video: