Vujanovićeva plata 2.135 eura

Imovina bivšeg predsjednika Crne Gore skoro da se nije promijenila u odnosu na prošlu godinu
9484 pregleda 17 komentar(a)
Filip i Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip i Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u posljednjih godinu dana primao je 2.135 eura mjesečno, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije godinu po napuštanju mjesta šefa države.

Predsjednički izbori održani su 20. aprila prošle godine i na njima je, u prvom krugu, pobjedio lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. Vujanović je zvanično napustio to mjesto 20. maja, na dan kada je njegov nasljednik inaugurisan.

Njegova zarada je u skladu sa Zakonom o predsjedniku, prema kojem Vujanović po prestanku funkcije do ispunjenja uslova propisanih za penzionisanje, ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje.

Njegova supruga, sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović, prošle godine je u prosjeku zarađivala malo više od 2.500 eura. Prošle godine je još 1.000 eura dobila od honorara za pet predavanja.

Sin Danilo Vujanović mjesečno je zarađivao nepunih 430 eura. U ovom kartonu piše da radi za državnu instituciju, ali nije navedeno za koju. U prethodnom kartonu pisalo je da radi u podgoričkom Osnovnom sudu.

Vujanovići imaju tri nekretnine. Bivši predsjednik je vlasnik garsonjere od 30 koji je dobio od majke i stana od 157 metara kvadratnih koji je stekao razmjenom za stan supruge i majke, dok je sutkinja vlasnica stana od 68 kvadrata koji je stekla kupovinom. Osim toga, Vujanović je djelimični vlasnik kuće od 350 kvadrata koji je stekao nasljeđem.

Sutkinja ima “beretu” iz 1995, a u banci ušteđeno 32.660 eura, koliko je imala i u trenutku kada je suprug napustio predsjedničku funkciju.

Bivši predsjednik je Agenciji dao saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: