Vujanoviću ne trebaju vozač i kancelarija

Vujanović bez povlastica, iako je Vlada dala Đukanoviću još 155 hiljada eura za troškove kabineta
256 pregleda 23 komentar(a)
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2018. 19:22h

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odrekao se prava na kancelariju i službenog vozača, ali je prihvatio novčanu nadoknadu koja mu pripada kao počasnom predsjedniku. Zakonom o predsjedniku Crne Gore, predviđeno je da šefovi države koju su izabrani nakon 2006. godine, stiču titulu počasnog predsjednika. To, između ostalog, predviđa da počasni predsjednik dobija 70 odsto plate koju je primao na čelu države, a po tom osnovu Vujanović će primati 1.500 eura do penzionisanja ili novog zaposlenja.

“Status i zarada bivšeg predsjednika Crne Gore, do stupanja na snagu Zakona o predsjedniku, utvrđen je Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. U skladu sa navedenom odredbom bivši predsjednik je ostvario propisana prava. Nakon stupanja na snagu Zakona o predsjedniku 7. jula 2018. utvrđen je počasni naziv “bivši predsjednik Crne Gore uz određenje njegovog statusa i prava”, navode u Generalnom sekretarijatu predsjednika.

Zakonom je predviđeno i da počasni predsjednik ima pravo da koristi kancelariju, ima jednog savjetnika i jednog službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača. Počasni predsjednik ima pravo i na stalno lično obezbjeđenje. U Generalnom sekretarijatu tvrde da se Vujanović odrekao tih povlastica.

“On neće zapošljavati vozača, a umjesto stalno zaposlenog savjetnika u namjeri smanjenja troškova, za konkretne potrebe sarađivaće sa nadležnim državnim organima, pa će imati samo službenika za administrativno-tehničke poslove. Ovaj službenik je bio radno angažovan u Generalnom sekretarijatu predsjednika, a tu će biti i ubuduće sa neizmijenjenom zaradom. Bivši predsjednik ima obezbjeđenje koje, u skladu sa bezbjedonosnom procjenom, utvrđuje nadležni državni organ”, navode u Generalnom sekretarijatu.

Vlada je podnijela amandman na rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je predloženo povećanje iznosa za bruto zarade u kabinetu predsjednika države Mila Đukanovića za 155 hiljada eura, iako su preporuke međunarodnih institucija da se smanje izdavanja i broj zaposlenih u javnom sektoru kako bi se rastući javni dug stavio pod kontrolu. Sa dodatnih 155 hiljada, ukupni budžet te potrošačke jedinice biće 994 hiljade. Iz Vlade su tada pojasnili da je novac potreban za obezbjeđivanje potrebnih sredstava za bruto zarade, kao i zbog implementacije novih zakonskih rješenja koja uređuju pitanje institucije predsjednika. Za isti iznos umanjena su sredstva Uprave za imovinu.

Tri savjetnika dobijaju platu još godinu

U Generalnom sekretarijatu navode da je samo troje bivših članova Vujanovićevog kabineta tražilo nadoknade da još godinu primaju državne nadoknade. Zakonom o zaradama u javnom sektoru bivši funkcioneri imaju pravo da 12 mjeseci primaju platu iz državne kase, ukoliko ne nađu posao.

“Dva savjetnika koriste pravo da primaju zaradu u skladu Zakonom o zaradama u javnom sektoru, kao i šef kabineta predsjednika”, kazali su iz Generalnog sekretarijata predsjednika, ne navodeći o kojim članovima Vujanovićevog kabineta se radi.

Vujanović je imao šest sa­vjet­ni­ka, uključujući šefa kabineta.

Bonus video: