Vujičić: Crnogorci sa Kosova pozdravljaju potpisivanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

"Ovo je još jedan dokaz da EU čvrsto podržava i nagrađuje posvećenost Vlade Kosova i njenih građana da postanu dio evroatlanske porodice", , kazao je Slobodan M. Vujičić, predsjednik Unije Crnogoraca Kosova
116 pregleda 10 komentar(a)
Slobodan Vujičić, Foto: Udruženje Crnogoraca Kosova
Slobodan Vujičić, Foto: Udruženje Crnogoraca Kosova
Ažurirano: 27.10.2015. 20:54h

Crnogorci sa Kosova pozdravljaju potpisivanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kazao je Slobodan M. Vujičić, predsjednik Unije Crnogoraca Kosova.

Kosovo je danas u Strazburu potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopštila je danas portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, Maja Kocijančič.

"Ovo je još jedan dokaz da EU čvrsto podržava i nagrađuje posvećenost Vlade Kosova i njenih građana da postanu dio evroatlanske porodice. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje da EU stimuliše Kosovo da se dokaže kao stabilan partner koji će na djelu dokazati postojanje demokratskih kapaciteta i njegovanje evropskih vrijednosti. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU je veliki korak naprijed. To je poseban podstrek koji sa sobom nosi dodatnu odgovornost za poziciju i opoziciju, ali i sve gradjane Kosova sa posebnim akcentom na kosovske Albance kao većinski narod koji će morati bez ikakve sumnje da bude motor svih pozitivnih promjena i procesa koji nas očekuju", istakao je Vujičić.

On je dodao da će ovaj sporazum dati još snažniji podstrek, ali i obavezu za uspostavljanje jače regionalne saradnje, ali i veća prava za nealbanske zajednice.

"Sigurni smo da su Crnogorci sa Kosova danas veoma blizu rješavanja svog ustavno pravnog priznanja i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova", rekao je Vujičić.

Bonus video: