Vujotić traži kongres: Zašto je SNP ovoiliko ponižen?

Objašnjavajući zašto koalicija “Ključ” nije dobila više glasova u Podgorici, Ivanović je u analizi koju je pročitao kolegama na sjednici Gradskog odbora u četvrtak, rekao da su njihovi aktivisti bili izloženi velikom pritisku DPS-a, DF-a i Demokrata
180 pregleda 35 komentar(a)
Dragan Ivanović Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Dragan Ivanović Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2016. 07:51h

Jedan od osnivača SNP-a Željko Vujotić zatražio je vanredni kongres partije i izvještaj predsjednika Srđana Milića o katastrofalnom rezultatu na parlamentarnim izborima i lošem stanju u partiji.

Vujotić, koji je član Glavnog i podgoričkog odbora SNP-a, rekao je “Vijestima” da je predsjednik SNP-a Podgorica Dragan Ivanović podnio ostavku na sjednici prije dva dana.

Ivanović je ranije rekao “Vijestima” da je ponudio ostavku zbog lošeg izbornog rezultata, ali da su je članovi Gradskog odbora odbili.

Vujović, međutim, kaže da to nije tačno, jer je Ivanović podnio ostavku nakon diskusije i da se o njoj nije ni glasalo. Kada je sjednica završena, svi su se razišli i takva odluka nije ni donijeta, dodao je. On zamjera Ivanoviću što u dnevni red nije uvrstio njegov predlog zaključaka, koje je, kaže, podržala većina članova Gradskog odbora.

“Tražio sam da Opštinski odbor SNP-a Glavnog grada usvoji zaključak da predsjednik partije sa svojim timom podnese izvještaj i obrazloži katastrofalan izborni rezultat SNP-a. Da dobijemo izvještaj o ponižavajućem stanju u SNP-u, koji se nalazi na crnoj listi Poreske uprave koja je oformljena na predlog poslanika Srđana Milića i Aleksandra Damjanovića. Kao i da čujemo razlog za negativno mišljenje DRI o kontroli poslova SNP-a,” rekao je on “Vijestima”. Na predlog SNP-a u Zakon o poreskoj administraciji ubačena je odredba koja obavezuje Poresku upravu da objavi listu najvećih poreskih dužnika.

SNP je dobio negativno mišljenje DRI na finansijski izvještaj za 2015, dok je Poreska uprava partiju stavila na crnu listu dužnika jer duguje državi 107,69 hiljada eura po osnovu poreza i doprinosa za plate zaposlenih.

“Tražio sam da Opštinski odbor usvoji zaključke da je ova situacija teška i da se iz nje mora izaći na vanrednom kongresu, nakon čega treba održati izborne konferencije. Oko 90 odsto je diskutovalo i podržalo takav predlog, iskazujući razočaranje stanjem u partiji”, rekao je sagovornik.

On kaže da je Ivanoviću i njegovim saradnicima u OO SNP-a istekao mandat prije tri mjeseca i da je po partijskom Statutu u septembru trebalo da budu organizovani novi izbori.

SNP je na parlamentarnim izborima u okviru koalicije “Ključ” osvojio tri mandata, šest manje nego 2012. SNP je do tih izbora imao 16 poslanika.

Milić je početkom jula kazao da će razmisliti o ostavci samo ako na izborima ne osvoje “dvocifren procenat glasova i dvocifren broj mandata”, prenijeli su tada nezvanično obećanje sa Glavnog dobora. U analizi izbornih rezultata Dragana Ivanovića, u koju su “Vijesti” imale uvid, navodi se da su krivci za loš rezultat DPS-a, Demokrate i Demokratski front.

Objašnjavajući zašto koalicija “Ključ” nije dobila više glasova u Podgorici, Ivanović je u analizi koju je pročitao kolegama na sjednici Gradskog odbora u četvrtak, rekao da su njihovi aktivisti bili izloženi velikom pritisku DPS-a, DF-a i Demokrata. Pored “pritiska na terenu”, koju su, tvrdi Ivanović, prijavljivali partiji, 70 članova biračkih odbora je otkazalo punomoćje jer su od druge strane “dobili novčanu nadoknadu za to”.

Svoju analizu Ivanović je dostavio i šef partije Srđanu Miliću i njegovim saradnicima.

Bonus video: