Vujović: Građanska Crna Gora snažnija od nacionalista raznih boja - Vijesti.me
"SVE VJERE I NACIJE SU NJENO BOGATSTVO"

Vujović: Građanska Crna Gora snažnija od nacionalista raznih boja

"Građansko biće države je suviše vrijedno obilježje i njena temeljna ustavna, socijalna i politička vrijednost da bi se dozvolilo nacionalistima raznih boja da se prepucavaju preko leđa Crne Gore, čime svjedočimo ovih dana"

Ivan Vujović
Ivan Vujović (Foto: SDP)

Crna Gora je utemeljena kao građanska država, sve vjere i  nacije su njeno bogatstvo i zato ne smije dozvoliti bilo kakve i bilo čije nacionalističke performanse kojima se ugrožava njeno građansko biće, saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

"Građansko biće države je suviše vrijedno obilježje i njena temeljna ustavna, socijalna i  politička vrijednost da bi  se dozvolilo nacionalistima raznih boja da se prepucavaju preko leđa Crne Gore, čime svjedočimo ovih dana. Emancipatorski, antiratni, suverenistički pokret devedesetih godina prošlog vijeka, čiji je jedan od stubova bio SDP, nastao je upravo na odbrani dominantno od jednog nacionalizma, čuvajući dostojanstvo i pravo svakog građanina ove države da bude svoj na svome", navodi Vujović.

Dodaje da kako je građanska Crna Gora u tom teškom vremenu uspjela da pobijedi nacional-šovinistiku politiku jasno je da će i danas, kao dio evroatlantske porodice naroda, izaći na kraj sa svima koji namjeravaju da urušavaju građanske temelje promovišući taj ili neki drugi nacionalizam.

"Građansko i multietničko biće koje je građeno vjekovima snažna je garancija odbrane od raznih nacionalističkih orgijanja. Zato je pogrešna kalkulacija nacionalista raznih boja da će kroz delegitimaciju ovakve vlasti, koja širi nepravdu na svakom koraku, obesmisliti i samu suštinu države koju smo obnovili 2006. Crna Gora neće biti talac bilo čijeg nacionalizma. To mora biti jasno kako onima koji su nedavno “oslobađali” naše more tako i onima koji misle da im članstvo u nacionalnoj partiji daje za pravo da ne poštuju zakone ove države ili čak da prave zabrane od djelova teritorije Crne Gore određujući ko jeste a ko nije dobrodošao", zaključio je Vujović.


Vidi sve komentare