Vujović: Opozicija da se vrati reformi izbornog zakonodavstva

Vujović je agenciji MINA kazao da je sve što se dešavalo u posljednih deset dana dodatno urušilo povjerenje javnosti u institucije, u prvom redu pravosuđe
316 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Savo PRELEVIC
Ivan Vujović, Foto: Savo PRELEVIC

Opozicija treba da se vrati reformi izbornog i drugog zakonodavstva, i to treba da bude u njenom fokusu, ocijenio je funkcioner Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, navodeći da bi sve drugo bilo scenario koji priželjkuje vlast ili jedan njen dio.

Demokratski front je pozvao opoziciju na razgovor o zajedničkom djelovanju, kako bi kroz vaninstitucionalnu borbu i proteste smijenili Vladu i stvorili uslove za organizovanje fer i demokratskih izbora

Vujović je agenciji MINA kazao da je sve što se dešavalo u posljednih deset dana dodatno urušilo povjerenje javnosti u institucije, u prvom redu pravosuđe.

“Ništa se drugo ne može zaključiti nakon nekih odluka pravosuđa, a posebno tragikomičnih obrazloženja vezano za imunitet poslanika i to da poslanik prestaje biti poslanik čim izađe iz zgrade Skupštine”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, kakva god bila motivacija Ustavnog suda za donošenje jučerašnje odluke, “a nemamo dilemu da je većina tog suda pod partijskim uticajem, ona je doprinijela da političke tenzije splasnu”.

“Zato smatramo da se treba vratiti radu reformi izbornog i drugog zakonodavstva, i da to treba da bude u fokusu opozicije”, kazao je Vujović.

Kako je naveo, neko pokušava da državu permanentno drži u politički vanrednom stanju, što je pokazao i slučaj zatvaranja poslanika, i to stanje naravno najviše odgovara vlastima.

“Zato, sada kada je vlast prinuđena od Evropske unije da unaprijedi izborni ambijent i reformiše institucije, opozicija tu priliku mora da iskoristi”, smatra Vujović.

On je ocijenio da bi sve drugo bilo scenario koji priželjkuje vlast ili jedan njen dio.

“A to je da se ništa ne promijeni i da, umjesto stabilnosti, imamo nastavak političkog i finansijskog lova u mutnom, gdje trpe građani koji iz godine u godinu lošije i manje bezbjedno žive”, dodao je Vujović.

Bonus video: