Vujović: Otvorene sjednice Vlade znače veću odgovornost i manje korupcije

"Zahtjev za koncept otvorene Vlade podnosimo iz razloga što mediji, kao predstavnici javnosti Crne Gore, imaju pravo da prisustvuju u raspravama i donošenju odluka koje se direktno tiču života, standarda i budućnosti građana Crne Gore"
2 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Milorad Vujović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.06.2016. 19:32h

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović upitio je kabinetu premijera zvanične predloge za izmjenu poslovnika i uredbe o radu Vlade koje bi omogućile da sjednice Vlade budu otvorene za javnost i da njima prisustvuju akreditovani predstavnici medija.

Vujović je u ime predstavnika opozicije u prelaznoj Vladi to to predložio na prethodnoj sjednici, ali su od njega tražili da dostavi napisane predloge izmjena ovih akata.

“Sjednice Vlade su javne i njima prisustvuju predstavnici sredstava javnog informisanja koji su dobili odobrenje izdato od Generalnog sekretarijata Vlade - Službe za odnose s javnošću. Vlada može odlučiti da se sjednica Vlade, odnosno rasprava o pojedinim tačkama dnevnog reda sjednice Vlade održava bez prisustva predstavnika sredstava javnog informisanja”, navedeno je u predlozima izmjena poslovnika i uredbe.

Ukoliko ove izmjene budu usvojene na sjednici Vlade na snagu bi stupile narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu.

“Zahtjev za koncept otvorene Vlade podnosimo iz razloga što mediji, kao predstavnici javnosti Crne Gore, imaju pravo da prisustvuju u raspravama i donošenju odluka koje se direktno tiču života, standarda i budućnosti građana Crne Gore. Otvorenost za javnost tražimo za sve sjednice i sve tačke dnevnog reda, osim za tačke sa oznakom interno koje predstavljaju državnu tajnu”, navedeno je u obrazloženju kabineta potpredsjednika Vujovića.

On smatra da javnost rada Vlade ne može podrazumijevati samo objavljivanje materijala sa sjednica na sajtu jer između ostalog javnost nema tačan uvid i informaciju o određenim odlukama i izvještajima, zakonima i drugom materijalu.

“Otvorenost vlasti uključuje transparentnost i participaciju kao dva osnovna elementa. Vlada Crne Gore treba da razvije koncept otvorene Vlade koja ohrabruje građane da se uključe u procese donošenja odluka. Vlada Crne Gore takođe, treba građanima da stoji na usluzi i omogući ostavrivanje ideale otvorene Vlade 21. vijeka”, navedeno je u obrazloženju.

Otvorena Vlada, kako su naveli, unaprijeđuje pružanje javnih usluga, povećava pristupačnost organima državne uprave i povjerenje javnosti, kao ključnog činioca održivog ekonomskog i socijalnog razvoja.

“Otvorena Vlada takođe podrazumijeva mnogo veću odgovornost za iskazane stavove i izgovorenu riječ članova Vlade na otvorenim sjednicama. Podsjećamo da je prije par godina ova Vlada najavljivala da će učiniti javnim svoje sjednice, ali se u međuvremenu od toga odustalo i mi zahtijevamo da se to sada učini. Primjer otvorene vlade imamo i u Hrvatskoj. Transparentnost rada Vlade u uskoj je vezi s odgovornošću Vlade i omogućava građanima da nadziru rad Vlade i ima preventivan učinak na suzbijanje korupcije i drugih zloupotreba”, navedeno je u obrazloženju.

Vujović je još prije pet dana poslao zahtjev da sve sjednice Vlade budu otvorene za javnost, osim za tačke koje su označene stepenom tajnosti.

Bonus video: