Vujović: Slika ocrnjelih, ispucalih i ruiniranih fasada slika odnosa DPS-a i slika samog DPS-a

"Naš cilj je da gradimo, obnavljamo i oporavljamo gradove od njihove rušilačke politike koju sprovode gotovo tri decenije"
3 komentar(a)
Ivana Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ivana Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 03.11.2017. 16:21h

Prijestonica Cetinje svojom arhitekturom iz devetnaestog vijeka, bogatom istorijom i tradicijom predstavlja središte turističke kulturno-istorijske ponude Crne Gore, kazala je Ivana Vujović, kandidatkinja Demokrata za gradonačelnicu Cetinja.

"Svaka ozbiljna i odgovorna država sa posebnom pažnjom vodi računa o mjestima koja predstavljaju središte kulture i istorije svog naroda. Koju god turističku metropolu da posjetite, naročito u Evropi, upravo su najveća atrakcija stara gradska jezgra, koja su kod njih gotovo u potpunosti sačuvana i pod zaštitom su države. U našoj prijestonici to na žalost nije slučaj, jer kada prođete Cetinjem možete vidjeti mnoštvo lijepih građevina iz 19. vijeka, ali te zgrade su ruinirane, a one koje su u funkciji odavno su, zbog nebrige nadležnih, izgubile stari sjaj", istakla je Vujović.

Ona je kazala da ako je Cetinje prijestonica Crne Gore, i ako je to grad koji predstavlja istorijsko jezgro naše države, onda je jako bitno sačuvati sve materijalne ostatke naše istorije, njegovati ih i valorizovati kao turistički potencijal, jer je, kako je kazala, prijestonica Cetinje ogledalo Crne Gore.

"Da bi se ovaj problem riješio, potrebno je da se institucionalizuje, a to se jedino može uraditi osnivanjem stambenog preduzeća koje bi se kao dio lokalne samouprave brinulo o našim vrijednim građevinama. Na ovaj način uz obezbjeđivanje adekvatnih finansijskih pretpostavki i angažovanja stručnjaka iz ove oblasti, ostvarilo bi se specijalizovano održavanje arhitektonskog nasljeđa. Uz stambeni fond, jaku kadrovsku osposobljenost preduzeća i podršku lokalne samouprave, ovaj problem može da se riješi i da dugoročno proizvede pozitivne efekte u okviru turističke ponude. Valorizacija turističkih potencijala Cetinja, predstavlja važan segment na putu oporavka i razvoja, kao i jedan od najefikasnijih načina za otvaranje novih radnih mjesta", navela je Vujović.

Kandidatkinja Demokrata je kazala da sadašnja slika ocrnjelih, ispucalih i ruiniranih fasada je slika odnosa DPS-a prema Prijestonici, ali i slika samog DPS-a jer su i sami takvi, iznutra ispucali i potpuno ruinirani, a samo je pitanje njihovog konačnog rušenja.

"Zato je zadatak Demokrata da im ne dozvolimo da sruše i ovo što je preostalo. Naš cilj je da gradimo, obnavljamo i oporavljamo gradove od njihove rušilačke politike koju sprovode gotovo tri decenije. Demokrate imaju ideju i jasan plan čije će efekte u rekordno kratkom roku osjetiti svi građani Cetinja i Crne Gore. Na putu da ujedinimo i oporavimo Crnu Goru, niko i ništa nas neće i ne može zaustaviti", zaključila je Vujović.

Bonus video: