Vujović: Ulaskom čitave opozicije u Vladu, svi bi dijelili koristi i rizike

„Mi sad ovdje nemamo jedinstvenu ponudu kompletne opozicije, već možemo reći da su pregovori oko uslova postali dio predizborne kampanje"
0 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2016. 18:26h

Ulazak dijela opozicionih partija u Vladu rizičan je za njihov izborni rezultat, zbog čega bi mogla izostati spremnost lidera tih stranaka za dogovor, kazao je politički analitičar Zlatko Vujović, ocjenjujući da problem odgovornosti ne bi postojao da je opozicija ujedinjena.

Premijer Milo Đukanović u ponedjeljak je, na sjednici u okviru parlamentarnog dijaloga za izgradnju izbornog povjerenja, dodatno pojasnio ponudu opoziciji koju je saopštio na zasjedanju Skupštine i naveo da postoji mogućnost dogovora.

„Mi sad ovdje nemamo jedinstvenu ponudu kompletne opozicije, već možemo reći da su pregovori oko uslova postali dio predizborne kampanje. Povećanje broja opozicionih partija koje učestvuju u dijalogu, i eventualnom dogovoru bi olakšalo njegovo postizanje“, kazao je Vujović agenciji MINA.

Sad se već, kako je rekao, izdvajaju nekolike grupe.

Demokratski font je, kako je rekao, najradikalniji u svojim stavovima i ne želi da bude dio dogovaranja uslova.

„Imate grupacije koju predvodi Miodrag Lekić, zajedno sa Žarkom Rakčevićem i Rankom Krivokapićem, koji su zainteresovani za određenu vrstu kompromisa i grupu koju čine Socijalistička narodna partija i Demokrate, koji jesu zainteresovani za dogovor, ali na neki način pokazuju da ne bi da preuzmu odgovornost, odnosno da rizikuju pad podrške birača. Stoga ne čudi taktiziranje dijela političkih aktera.“, kazao je Vujović.

Ipak, kako je dodao, ta nova vlada, bez obzira na to je li riječ o prelaznoj ili rekonstruisanoj, biće vlada u kojoj će sjedjeti predstavnici određenih partija, uključujući opozicione i Demokratsku partiju socijalista (DPS). „Pa bez obzira je li prelazna ili ne, vlada sa DPS-om može za neke da bude rizik, za neke prednost“.

„Kad se vidjelo da postoji mogućnost za dogovor, politički akteri razmišljaju kakve će to imati posledice za te partije na izborima, i zato možda bude i nekog oklijevanja i izostanka spremnosti da predstavnici nekih od tih političkih subjekata budu i u samoj vladi, jer je to rizik za njihov izborni rezultat“, naveo je Vujović.

On smatra da bi drugačija stvar bila da su sve opozicione partije zajedno. „Jer onda ne bi imali taj problem odgovornosti od ulaska, jer bi svi snosili rizik, ali bi koristili i benefite“.

Prema riječima Vujovića, ako je suditi po prvim tonovima sa sastanka, postoji spremnost i jedne i druge strane da se dođe do optimalng rješenja koje bi bilo rezultat zahtjeva dijela opozicionih partija, s druge strane, spremnosti DPS-a da izađe u susret tome.

DPS je, kako je rekao, pokazao određenu spremnost za korigovanje ponude, a i opozicione partije su spremne na određene ustupke prema DPS-u.

„Kao najveći rizik za to da sami proces ne bude imao uspješan epilog vidim bočne pritiske partija koje nijesu dio parlamentarnog dijaloga i koji će se vremenom sve više povećavati“, kazao je Vujović.

To, kako smatra, može na neki način negativno da utiče na stavove aktera parlamentarnog dijaloga. „Jer bi to mogla biti osnova za, s jedne strane, pojačavanje podrške birača onima koji ne učestvuju u dijalogu, a, sa druge strane, za one koji su spremni da budu dio dijaloga i dođu do kompromisa, rizik za gubljenje birača“.

„Veoma je važno da oni akteri koji će kreirati eventualno takav sporazum preuzmu odgovornost za njegovu implementaciju do kraja. Ukoliko se ne preuzme odgovornost, može se desiti da ono što je dogovoreno ne uspije“, ocijenio je Vujović.

Bonus video: