Vuković: Ispada da je VDT važniji od Vlade

Vuković je agenciji MINA kazao da se desilo ono na šta je DPS upozoravao
53 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2014. 14:04h

Postupak za izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) može trajati još mjesecima i političkim kalkulacijama može biti obesmišljen, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković.Skupština Crne Gore nije u srijedu izabrala VDT-a, jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku većinu, odnosno podršku 49 poslanika. Vuković je agenciji MINA kazao da se desilo ono na šta je DPS upozoravao kada je konstituisana norma za zbor državnog tužioca u parlamentu. On je podsjetio da su poslanici pri izradi amandmana koji se odnosi na tužilačku organizaciju imali sugestije Venecijanske komisije koje su, kako je naveo, neki u Ustavnom odboru očigledno loše pročitali i utvrdili da VDT treba birati u parlamentu.„To je vrlo neobično rješenje, jer se radi o parekselans organu izvršne vlasti, a ne o dijelu sudskog sistema. Ne znam da negdje još postoji da parlament bira državnog tužioca dvotrećinskom većinom, a vladu natpolovičnom“, pojasnio je Vuković.

Gojković: Konfuziji i nestabilnosti u pravosuđu doprinose partije koje vode državu

Poslanik SNP-a, Obrad Gojković, smatra da se neizbor VDT-a može tumačiti kao posledica dugogodišnjeg stanja u sudstvu, tužilaštvu i pravosuđu uopšte.

"Kako sijete, tako žanjete. Ne može se u oblasti, koja je toliko godina bila predmet kritike javnosti, u potpunosti opravdane i koja je doprinjela da ova država bude u situaciji u kojoj je, očekivati da će se preko noći naći kvalitetna rješenja", kazao je Gojković agenciji MINA.

Kako je naveo, da se prethodnih godina radilo kako treba, da se bilo posvećeno nezavisnosti pravosuđa, VDT bi bio efikasno i brzo izabran.

"Ovako je očigledno da postoji veliko nepovjerenje i veliki politički interesi i dalje oko izbora VDT-a. To smatram logičnim epilogom za dešavanja u državi koja je, od pravnog sistema pa do ekonomije i ostalih oblasti, u rasulu", poručio je Gojković.

On smatra da je više faktora zbog čega još nije izabran VDT.

"Kao prvo, nepovjerenje u tu oblast. U onom dijelu koji bi nas mogao pogurati prema Evropi nema pomaka. Da je situacija kvalitetna, da se radi dobro i efikasno pritisak javnosti bio bi toliki da bi političke partije morale da se odrede i da ubrzo izaberu kandidate", kazao je Gojković.

On je naveo da se nestabilnost odražava na parlament i partije, "i stanje je konfuzije u traženju rješenja šta dalje".

"Toj konfuziji i nestabilnosti u pravosuđu najviše doprinose partije koje vode državu, iako se deklarativno zalažu za nezavisno pravosuđe. Očigledno da imaju mehanizam da kontrolišu tu oblast jer su postavili temeljac zloupotrebe prije dvadesetak godina", poručio je Gojković.

On nije htio da prejudicira šta se može očekivati u narednom krugu izbora VDT-a i najavio da će ta stranka podržati kvalitetnu kandidaturu.

"SNP će podržati kandidata za kojeg bude smatrala da je kvalitetan i ukoliko budemo stekli utisak da treba da imamo povjerenja u njega", precizirao je Gojković

Rastoder: Nije dramatično što VDT nije izabran

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder smatra da nije dramatična činjenica što nije izabran vrhovni državni tužilac, navodeći da se pitanje političke odgovornosti može postavljati eventualno ako se u trećem krugu ne izabere kandidat. Skupština Crne Gore nije u srijedu izabrala Vrhovnog državnog tužioca (VDT) jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika."Ne smatram toliko dramatičnim ovo što se dešava, u toku je postupak za sprovođenje procedure, za koju smo se izborili zajedno sa evropskim ekspertima i posmatračima koji su pomagali donošenje Ustavnih promjena i stvaranje uslova za drugačiji odnos parlamenta prema zakonodavstvu", rekao je Rastoder agenciji MINA. Rastoder, koji je i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao je da je u toku sprovođenje procedure, navodeći da se na žalost vidjelo i moglo pretpostaviti da je ona prilično spora i komplikovana i da se takvom i pokazala."Sada je bio drugi krug, u treći ide kandidat sa najviše glasova, i pitanje je političke odgovornosti tek tada ako se u trećem krugu ne izabere kandidat", naveo je on. Prema riječima Rastodera, tek tada se postavlja pitanje političke i druge odgovornosti i možda pretpostavki da li kako i kome odgovara da se odgađa izbor VDT-a. "Stanje privremeno, koje je sada u Tužilaštvu, ne može nikom da odgovara, ko drži do pravne i demokratske države. Svakom bi trebalo da je stalo da se to stanje što prije promijeni i učini što regularnijim i kompletnijim kako bi sistem funkcionisao", rekao je on. Rastoder je ponovio da ne bi u ovom trenutku volio i mogao da nagađa da li nekom politički odgovara takvo stanje, »i da je to motiv zašto sinoć nije došlo do izbora, već da je to jedno pretpostavljeno odmjeravanje u sklopu predviđene procedure«.On je naveo da treba sačekati posljednje glasanje, do kada, kako je kazao, ima vremena da svi promisle i da se dogovore i da se odgovorno politički i demokratski izjasne o kandidatu koji je dobio najviše glasova u drugom krugu.

Galerija

Bonus video: