Vuković: Moguće raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora

6 komentar(a)
Izbori, Foto: Savo Prelević
Izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2015. 15:12h

Mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora do kraja ove godine ne bi trebalo isključiti, smatra predavač na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Ivan Vuković, poručujući da bi to bio dio političke strategije vladajuće koalicije.

Vuković je ocijenio da bi, u slučaju održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, trenutno vladajuća koalicija teško mogla izgubiti.

"Mislim da ne treba isključiti mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora do kraja ove godine, i to kao dio političke strategije vladajuće koalicije“, rekao je Vuković agenciji MINA.

On je objasnio da se izbori mogu očekivati jer se, kako je naveo, u narednom periodu, pored značajnih investicija u sektorima turizma i energetike, očekuje i početak izgradnje prve dionice dugo čekanog auto-puta, kao i poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO savezu.

"U slučaju da se najavljeno i realizuje, prijevremene izbore bi trebalo očekivati, a koalicija na vlasti bi ih, osim ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno, poput onoga što smo, neko vrijeme, imali prilike da gledamo u režiji Socijaldemokratske partije (SDP) nakon posljednjih izbora u Podgorici, teško mogla izgubiti“, smatra Vuković.

Prema njegovim riječima, najveći problem saveza Demokratske partije socijalista (DPS) i SDP-a odnosi se na dugo trajanje na vlasti. "Politički pritisak i očekivanja javnosti u pogledu rezultata ove koalicije će, usljed toga, rasti brže nego što bi inače“, rekao je Vuković.

On je kazao da je, bez obzira na sve probleme u njenom funkcionisanju i najavu osnivanja novih političkih organizacija u Crnoj Gori, ta koalicija programski i dalje prilično ispred političkih konkurenata.

"Uporedno posmatrano, ne treba zanemariti ni značajna dostignuća vladajuće koalicije na makroekonomskom i planu evropskih i euroatlantskih integracija, kao i u pogledu očuvanja građanskog karaktera crnogorskog političkog društva“, rekao je Vuković.

On je ocijenio da zbog toga promjena vlasti u Crnoj Gori još nije realan scenario.

"Usudio bih se prognozirati da, iako je promjena vlasti u principu pozitivna i nerijetko nužna za kvalitetno funkcionisanje demokratskih političkih sistema, takav scenario u Crnoj Gori, bez obzira na dugovječnost DPS-SDP vladavine, nije realan barem još neko vrijeme“, rekao je Vuković.

On je objasnio da, iako se za proljeće najavljuju ulični protesti u organizaciji Demokratskog fronta (DF), politička realnost u državi će se, kako smatra, mijenjati postepeno, što kao rezultat promjena unutar koalicije na vlasti, što zbog demokratizujućeg pritiska međunarodne zajednice.

"Jednom riječju, evolucija, a ne revolucija, naša je politička budućnost“, poručio je Vuković.

Prema njegovim riječima, takva situacija ne znači da Crnoj Gori nijesu potrebne značajne društveno-političke promjene.

"Sasvim je jasno da dio vladajućih struktura nije u stanju da na kvalitetan način odgovori na izazove pred kojima se naša država nalazi i da bi, s tim u vezi, oni koji za to imaju politički mandat trebalo da bez odlaganja povuku određene poteze“, objasnio je Vuković.

Na nivou političke elite, kako smatra, državi su više nego ikad ranije, potrebni pozitivni primjeri odgovornosti prema javnom poslu.

"Umjesto pozivanja na stare zasluge i bezrezervne posvećenosti nacionalnim interesima (umjesto zaklanjanja iza njih), uz određenu vrstu skromnosti na koju, mišljenja sam, državne funkcionere obavezuje i socio-ekonomski ambijent u Crnoj Gori“, objasnio je Vuković.

On je ocijenio da bi takve primjere, „obični“ ljudi u Crnoj Gori znali da cijene i slijede, što bi, kako smatra, značajno doprinijelo procesu izgradnje onakvog društva u kakvom bi, bez obzira na političke razlike, ogromna većina njih željela da živi.

Bonus video: