Vuković: Ne siječemo mi drva nego razmišljamo

Mene potresa sudbina radnika KAP-a i Lenke, ali mislim da ne treba biti jednostran i povlađivati socijalnim demagozima, kazao je on
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 20:31h

Plate poslanika u Skupštini Crne Gore treba izjednačiti sa ministarskim kako bi se poboljšala kontrolna uloga parlamenta i kako bi, s obzirom na to da Ustav garantuje ravnopravnost Skupštine i Vlade, poslanici i ministri bi trebalo da budu jednaki i u primanjima, tvrde u poslaničkim klubovima, objašnjavajući zašto su svi saglasni da se poslanicima povećaju plate za oko 900 eura (dvije prosječne plate).

Poslanici smatraju da se finansijski i tehnički uslovi parlamenta moraju poboljšati, kako bi Skupština mogla da se nosi sa sve većim zahtjevima evropske birokratije i domaćih ministara.

Dugogodišnji poslanik DPS-a Miodrag Vuković smatra da crnogorski poslanici ne dobijaju adekvatnu materijalnu kompenzaciju za napore koje imaju. On kaže da parlamentarci rade odgovoran posao i imaju veliku odgovornost, zbog čega moraju biti nagrađeni.

“Uz sve uvažavanje, u parlamentu se ne sijeku drva za što ne treba neki intelektualni napor. Napor poslanika se mjeri kroz kvalitet donesenih zakona, kvantitet i brzinu, a različiti poslovi se različito vrednuju. Poboljšanja u bilo kojoj sferi života ne mogu se dešavati zabranama, nego nagradama”, smatra Vuković, navodeći da poslaničke plate treba svesti na “razuman nivo”.

Bezuspješno tražili izjednačenje plata

Sudeći prema najavama iz parlamenta, koverte poslanika mogle bi biti deblje već narednog mjeseca, ukoliko se obezbjedi novac u skupštinskom budžetu. Kada će plate biti povećane, biće jasnije sljedeće sedmice, nakon kolegijuma predsjednika Skupštine, kada bi parlament trebalo da utvrdi nacrt svog budžeta za 2011. godinu.

Zvanični podaci govore da su plate poslanika barem duplo veće od prosječnih zarada u Crnoj Gori.

Vuković je rekao da, prema Zakonu o konfliktu interesa, poslanici više ne mogu raditi kao gradonačelnici, direktori državnih preduzeća niti smiju biti u upravnim odborima. “Poslanička plata će nam biti jedini izvor prihoda. Mene potresa sudbina radnika KAP-a i Lenke, ali mislim da ne treba biti jednostran i povlađivati socijalnim demagozima”.

Zvanični podaci govore da su plate poslanika barem duplo veće od prosječnih zarada u Crnoj Gori. Dok poslanici zarađuju od 1300 do 2000 eura, zavisno da li su u kolegijumu i odborima, mjesečna primanja zaposlenih u državnim službama kreću se od 250 do 350 eura. Prema podacima MONSTAT-a prosječna plata u Crnoj Gori je 475 eura.

U SDP-u smatraju da ekonomska sitacija treba da bude reper za odluku o povišicama, ističući da ipak treba gledati i visinu plata poslanika u regionu. Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić tvrdi da je to bila i jedna do preporuka sa zajedničkog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore.

„Mišljenja smo i da bi poslanički rad na plenumu, u odborima i drugim radnim tijelima trebalo da bude predmet još veće pažnje javnosti, a da bi eventualno donošenje odluke o dodatnim nadoknadama bilo uslovno i zavisilo od ispunjavanja planiranih obaveza parlamenta na evropskom putu”, kazao je Stanić.

Da obaveze parlamenta nijesu veliki adut za traženje povišica, pokazalo je usvajanje izbornog zakona

Da obaveze parlamenta nijesu veliki adut za traženje povišica, pokazalo je usvajanje izbornog zakona, čije su usaglašavanje sa Ustavom parlamentarci odlagali četiri godine. Za razliku od regiona, crnogorski poslanici u skupštini provode oko 10 dana mjesečno. Njihove plate su na nivou parlamentarca u Srbiji, dok poslanici u BiH i Hrvatskoj na kraju mjeseca zarade dvije hiljade eura.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović smatra da plate treba povećati, ali da treba napraviti razliku između poslanika koji rade i onih koji samo sjede u skupštinskim klupama. Na pitanje očekuje li negodovanje javnosti zbog povišica i tvrdnje da ih poslanici ne zaslužuju, Pavlović je kazao da nijesu svi poslanici jednako angažovani: “Mislim da je ta priča u dobroj mjeri osnovana kada su u pitanju neki drugi poslanici, ali ne osjećam da je to osnovano kada je u pitanju ono što ja radim”.

U DPS-u depresivni jer nemaju svi kancelarije

Vuković ističe da poslanici kubure i sa uslovima za rad, napominjući da je Skupština izuzetno ograničena sa prostorom. On je zamjerio što poslanici nemaju radni prostor i kancelarije, podsjećajući da u poslaničkom klubu DPS-a jednu prostoriju dijeli 35 ljudi.

On je kazao da je to jedini način da parlament zauzme središnju poziciju na političkoj sceni, kao zakonodavno i kontrolno tijelo.

I Pavlović je istakao da skupština ima problem sa manjkom prostora, podsjećajući da je PzP odavno zahtijevao da se stvore uslovi za rad poslanika.

On je kazao da je to jedini način da parlament zauzme središnju poziciju na političkoj sceni, kao zakonodavno i kontrolno tijelo.

“To je nemoguće ako imamo 1,5 metar kvadratni prostora po glavi poslanika. U postojećim uslovima Skupština jedino može da funkcioniše kao glasačka mašina, ali nikako ne kao parlament evropskog tima. To su shvatili svi iz okruženja, pa je red da to prihvatimo i mi”, ocijenio je Pavlović.

Galerija

Bonus video: