Vuković: Oni koji su izgubili 2006. ne prihvataju građansku, antifašističku, evropsku Crnu Goru

U crnogorskoj delegaciji su, osim Vukovića, bili ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar saobraćaja Osman Nurković
4408 pregleda 64 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Podgorica.me
Ivan Vuković, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 19.05.2019. 11:25h

"Da nije bilo vas i ostalih patriota iz dijaspore, Crna Gora danas ne bi bila slobodna, a mi svoji na svome. Trinaest godina nakon 21. maja 2006. godine, Crna Gora ne liči na onu predreferendumsku, ona je danas politički stabilna, ekonomski prosperitetna članica NATO saveza i jedina država koja aktivno pregovara sa EU i ima realnu šansu da joj se pridruži u narednih pet godina", kazao je gradonačelnik Glavnog grada Podgorica dr Ivan Vuković na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u Luksemburgu.

On u Luksemburgu boravi na poziv zavičajnog kluba "Bihor" i udruženja “Letzebuerg – Crna Gora“.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je naglasio da je Crna Gora 21. maja 2006. "povratila državno dostojanstvo, bez kojeg nema ni ličnog dostojanstva".

"Ni Podgorica nije ista kao što je bila prije 13 godina, ona je danas moderan evropski grad. Samo u infrastrukturne projekte Glavni grad već sada i tokom narednih par godina uložiće oko 200 miliona eura. Sve to činimo da bismo stvorili uslove za kvalitet života koji će obezbijediti da se što manje ljudi iseljava iz Crne Gore, ali i da se vrate oni koji su otišli, poslovni ljudi, penzioneri, a posebno mladi. Ojačaćemo veze s našim iseljeničkim udruženjima i raditi na uspostavljanju bliskih odnosa sa gradom Luksemburgom, kako bismo olakšali našu dalju komunikaciju. Puno toga smo postigli i puno posla je pred nama. Oni koji su izgubili 2006. i dalje se ne mire s tim i ne prihvataju građansku, antifašističku, evropsku Crnu Goru, i zato se naša borba za upravo takvu državu nastavlja", kazao je Vuković.

U crnogorskoj delegaciji su, osim Vukovića, bili ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministar saobraćaja Osman Nurković.

Proslavi je, kako se navodi u saopštenju, prisustvovalo više od 700 zvanica, među kojima su bili i ministar inostranih poslova Velikog vojvodstva Luksemburga Žan Aselborn i poslanik Nikolas Šmit, kao i gradonačelnici gradova u kojima žive crnogorski iseljenici.

Zavičajni klub "Bihor" osnovan je u oktobru 2009. godine i trenutno ima oko 205 aktivnih članova.

ZK "Bihor" organizuje brojne kulturne i humanitarne manifestacije u Luksemburgu i u Crnoj Gori.

Bonus video: