Vuković: Postupci SDP-a politički teško razumljivi

“Već duže vrijeme, SDP (ili, barem, jedan njen dio) djeluje na način koji je politički teško razumljiv i, po mom sudu, štetan po njene političke interese”, kazao je Vuković agenciji MINA
24 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2015. 14:22h

Nastojanje da se vlast mijenja iznutra je legitimna opcija, ali Socijaldemokratska partija (SDP) djeluje na politički teško razumljiv način koji nije u skladu sa interesima te stranke, smatra predavač na Fakultetu političkih nauka, Ivan Vuković.

On je ocijenio da SDP, od posljednjih lokalnih izbora i postizbornog perioda u Podgorici, politički luta.

“Već duže vrijeme, SDP (ili, barem, jedan njen dio) djeluje na način koji je politički teško razumljiv i, po mom sudu, štetan po njene političke interese”, kazao je Vuković agenciji MINA.

On je podsjetio da, uprkos “oštrim i frekventnim” napadima na Demokratsku partiju socijalista (DPS), SDP već 17 godina uspješno u koalira upravo s tom partijom.

“Uz to, gotovo je izvjesno da bi, bez prisustva SDP-a na zajedničkim izbornim listama, najveća stranka u Crnoj Gori godinama unazad teško mogla do većine neophodne za formiranje vlasti”, objasnio je Vuković.

On smatra da te činjenice “nužno ne lišavaju” predstavnike SDP-a prava da ukazuju na brojne, kako je naveo, devijantne socio-ekonomske i političke pojave u Crnoj Gori.

“Nastojanje da se vlast mijenja iznutra jednako je legitimna, ako ne i zahtjevnija, a u svakom slučaju odgovornija i, u postojećoj konstelaciji političkih odnosa, neuporedivo svrsishodnija politička opcija od principijelno-opozicionog djelovanja”, naglasio je Vuković.

Ipak, kako smatra, dobrim namjerama bi se teško mogao objasniti i, u političkom smislu, opravdati cijeli niz odluka i, pogotovo, izjave čelnika SDP-a iz proteklog perioda.

“S tim u vezi, treba pomenuti političko lutanje ove partije nakon posljednjih izbora u Podgorici, koketiranje s dijelom opozicije i po cijenu neustavnog djelovanja u parlamentu, učešće, pa makar i neiskreno, u razgovorima o stvaranju prelazne vlade koja bi, valjda, trebalo da suspenduje rad postojeće, u kojoj SDP učestvuje u značajnoj mjeri”, objasnio je Vuković.

Prema njegovim riječima, na osnovu svega što se dešavalo posljednjih mjeseci, djeluje kao da bi se sveobuhvatno političko prestrojavanje u Crnoj Gori već dogodilo da je lider SDP- a Ranko Krivokapić imao kapacitet za djelovanja u okviru te partije kakav Milo Đukanović ima u DPS-u.

„A da li će se tako nešto dogoditi u susret narednim parlamentarnim izborima, možda dijelom zavisi i od ishoda predstojećeg kongresa SDP-a“, naveo je on.

Vuković smatra da bi „indikativno“ moglo da djeluje iskazano očekivanje Krivokapića da neće imati konkurenciju u trci za mjesto predsjednika, podrška poslanika te partije prijedlogu da Miomir Mugoša bude novi ambasador u Sloveniji i glasanje o Prijedlogu izmjena Krivičnog zakonika prilikom kog su se Krivokapić i glavnina poslaničkog kluba SDP-a našli na različitim stranama.

Komentarišući najavu protesta ili formiranja vlade u sjenci nakon neuspjeha ideje o formiranju prelazne vlade, Vuković je kazao da je u državi u kojoj poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić može biti kandidat za prdsjednika vlade u sjenci, sve moguće.

“U državi u kojoj Janko Vučinić može biti kandidat za mjesto predsjednika vlade u sijenci, valjda je sve moguće, pa i to da se jedna stranka, figurativno kazano, nalazi dušom u opoziciji, a cijelim svojim tijelom, već gotovo dvije decenije, u vlasti“, poručio je Vuković. Pitanje je, kako je naveo, samo do kada takvo stanje može trajati.

„Pominjanjem poziva za članstvo u NATO savezu kao svojevrsnog trenutka istine u odnosima DPS-a i SDP-a ne postiže se ništa do izvjesne kompromitacije najznačajnijeg političkog cilja naše države u periodu nakon referenduma“, ocijenio je Vuković.

Bonus video: