Vuković: Za konzervativce nema podjele na lake i teške droge

Poslanici PzP-a predložili su izmjene Krivičnog zakonika, kojima je predviđeno da se kazne za krivična djela u vezi droge povećaju i da iznose od 10 do 20 godina
63 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 11:44h

Inicijativa PZP-a o izmjeni Krivičnog zakonika za krivična djela u vezi sa proizvodnjom, distribucijom i konzumiranjem droga, je opravdana, ali treba utvrditi da li su predložene norme odgovarajuće, smatra poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Poslanici PzP-a predložili su izmjene Krivičnog zakonika, kojima je predviđeno da se kazne za krivična djela u vezi droge povećaju i da iznose od deset do 20 godina.

Vuković je kazao da nije siguran da li je predlog PzP-a normativno odgovarajući.

Vuković je podsjetio da postoje države u kojima je upotreba "lakih" droga dozvoljena

"Treba vidjeti količinu tog zla kod nas i uporediti koliko štetu on ima po generacije, uzeti sve sociološke pokazatelje, i ako se svi faktori koji utiču na predloženu normu pokažu opravdanim onda je prihvatiti", rekao je on agenciji MINA.

Vuković je ocijenio da je ideja dobra, ali da o njoj prvo treba raspravljati,"jer ne može se donijeti neka norma koja će se moguće vratiti kao bumerang".

"Treba da pomognu profesori, ljekari specijalisti, institucije za liječenje zavisnika. Kada skupimo sve podatke treba ih uporediti i onda vidjeti kakva su evropska iskustva",naveo je on.

"Droga jeste pošast i zlo, ali ne možemo ići toliko daleko da kazne budu najdrastičnije, kao što su u nekim državama Bliskog istoka"

Vuković je podsjetio da postoje države u kojima je upotreba "lakih" droga dozvoljena.

"Za ljude koji su konzervativni nema podjele na lake i teške droge, jer da li ćete se osjećati lepršavo ili ćete pasti i doiživjeti kolaps to je svejedno, jer je to neprirodno stanje, opasno po pojedinca i zajednicu", kazao je on.

Spahić: Zakonodavstvo usklađivati sa evropskim

Poslanik Socijaldemokratske partije Ervin Spahić smatra da domaće zakonodavstvo treba usklađivati sa evropskim, “budući da želimo da budemo član Evropske unije”.

"Ako evropski zakoni određuju toliku visinu kazne za ta djela onda je logično da i Crna Gora to ima. Ako želimo da prednjačimo u visini kazne u odnosu na sve ostale države onda to nije u redu", rekao je Spahić agenciji MINA.

On je podsjetio da je parlament ranije raspravljao o sličnom predlogu, ali nije dobio potrebnu većinu na sjednicama odborima.

"Droga jeste pošast i zlo, ali ne možemo ići toliko daleko da kazne budu najdrastičnije, kao što su u nekim državama Bliskog istoka", zaključio je Spahić.

Bonus video: