Vuković: Zakon o vjerskim zajednicama je star i mora se uskladiti sa Ustavom - Vijesti.me
VLADA I SPC

Vuković: Zakon o vjerskim zajednicama je star i mora se uskladiti sa Ustavom

"U Crnoj Gori imamo problem jer je neregularno stanje kada je način ispoljavanja pravoslavne vjere u pitanju"

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković (Foto: Vijesti online)

Postojeći Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica star je i potrebno ga je uskladiti sa Ustavom, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković i potvrdio da Vlada priprema novi.

Vuković je podsjetio da je Crna Gora potpisala vjerske ugovore sa islamskom, katoličkom i jevrejskom zajednicom, ali se nije uspjelo da na demokratski način bude sređen i regulisan odnos sa pravoslavnom zajednicom.

"U Crnoj Gori imamo problem jer je neregularno stanje kada je način ispoljavanja pravoslavne vjere u pitanju. Ovdje funkcioniše jedna crkva koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u stranoj državi i samim tim ima status strane koja posjeduje sve sakralne objekte koji pripadaju crnogorskom pravoslavlju", rekao je Vuković agenciji MINA.

S druge strane, naveo je Vuković, postoji crnogorska pravoslavna crkva koja funkcioniše kao nevladina organizacija. "Postoji spor između te dvije crkve i to treba regulisati", kazao je on.

Vuković je rekao da je planom rada Vlade, izvršne vlasti koju konstituišu DPS i Socijaldemokratska partija predviđeno da se uskladi pravni sistem Crne Gore sa novim Ustavom države.

Kako je pojasnio, predviđeno je da Vlada izađe pred parlament sa novim zakonom o položaju vjerskih zajednica i njihovom djelovanju i načinu funkcionisanja, koji će definicati jedno od osnovnih ljudskih prava a to je ispoljavanje vjerosipovjest.

Kako je pojasnio Vuković, dva su razloga za donošenje tog akta.

"Sadašnji Zakon je star, rješenja u njemu nijesu u skladu sa trenutkom u kom živimo. Takođe, daleko je postojeći Zakon od prakse evropskih i drugih demokratskih zemalja", rekao je on.

S druge strane, dodao je, Crna Gora je definisala je svoj status kao pravna, i država koja nema svoju državnu religiju.

"Crna Gora je država koja sve vjerske zajednice tretira kao ravnopravne društvene subjekte u kojoj je ispoljavanje vjere slobodno i država to pravo štiti", ukazao je Vuković.

Prema njegovim riječima, u Vladi je napravljen«kostur« zakona o položaju vjerskih zajednica i njihovom djelovanju.

"Zato su i pozvani ljudi koji se time bave, kako bi nam dali sugestije u kojima će biti sadržano ono što je dobra praksa i međunarodni standard i preporuka iz određenih dokumenata Evropske unije", rekao je Vuković.

On misli da je to dobro i da će pomoći da se odmah, u novom savezu parlamenta izabere nova vlada koja će nastaviti da radi na tom aktu. "Jer stanje u toj oblasti u Crnoj Gori daleko je od dobrog".